Ιταλία: Κλείνει το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη

37

Κλείνει σήμερα επισήμως το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο Μίνεο, κοντά στην Κατάνη της Σικελίας, παρουσία του μεγαλύτερου επικριτή του, του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας», δήλωσε περιχαρής ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης πριν μία εβδομάδα όταν μεταφέρθηκαν και οι τελευταίοι ένοικοί του σε άλλο τεράστιο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Καλαβρία.

Τον Ιούλιο του 2014 οι μετανάστες που διέμεναν στο Μίνεο ξεπέρασαν τους 4.100, όμως έκτοτε άρχισε να μειώνεται ο αριθμός τους. Τον Ιούνιο του 2018 όταν ο Σαλβίνι ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν 2.500.

Πλέον στρατιώτες απαγορεύουν την πρόσβαση στο κέντρο αυτό και ελέγχουν κάθε αυτοκίνητο που περνά.

Ο Μασιμιλιάνο Τεράσι, ένας ψυχολόγος που εργαζόταν στο κέντρο αυτό από τον Οκτώβριο του 2011, σχολίασε: «Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες αρχικά (…) Ήταν μια εμπειρία που πολύ λίγοι στον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν».

«Με καλή διαχείριση θα μπορούσε να προσφέρει στην περιοχή και στην κατανόηση των ανθρώπων», δήλωσε απογοητευμένος και χωρίς να κρύψει «την οργή του» που τόσα χρόνια δουλειάς τερματίστηκαν τόσο αιφνιδιαστικά και χωρίς αναγνώριση.

Όταν είχε πρωτοανοίξει το κέντρο υποδοχής μεταναστών, όσοι διέμεναν σε αυτό είχαν βοήθεια, ζούσαν σε κανονικές συνθήκες υγιεινής. Όταν όμως ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 3.000 τα πράγματα χάλασαν.

«Αν μιλάμε για τη λειτουργία του κέντρου στο τέλος, πιστεύω ότι σωστά έκλεισε. Όμως αν σκεφτούμε τι θα μπορούσε να είναι, νομίζω πως είναι κρίμα», συνέχισε ο Τεράσι.

Το κέντρο υποδοχής μεταναστών δημιουργήθηκε σε μια πρώην αμερικανική βάση, με 400 μικρά σπιτάκια. Στο τέλος του 2010 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν το συμβόλαιό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ