Κ. Παπαζάχος στις Παρεμβάσεις: Ο σεισμός έγινε στο ίδιο ρήγμα με αυτόν του 1999

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας για τον σεισμό των 5,1 βαθμών που έπληξε την Αττική, στις Παρεμβάσεις και στον Άκη Παυλόπουλο το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Παπαζάχος ανάφερε ότι ο σεισμός προήλθε από το ίδιο ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό του 1999, αλλά αυτό όσο ανησυχητικό και αν ακούγεται είναι το ανάποδο. Εξήγησε το γιατί λέγοντας ότι το ρήγμα το οποίο έδωσε έναν ισχυρό σεισμό πριν από 20 χρόνια, είναι σχεδόν αδύνατο ένα τέτοιο ρήγμα σε μια περιοχή χαμηλής παραμόρφωσης, όπως είναι της Πάρνηθας να δώσει έναν τέτοιο παρόμοιο σεισμό και να επαναδραστηριοποιηθεί. Απλώς ένα μικρό κομμάτι του το οποίο δεν έσπασε το 1999, έσπασε τώρα. Άρα τόσο η γεωμετρία των ρηγμάτων όσο και η θέση του επικέντρου μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους ότι πρόκειται για έναν μεμονωμένο σεισμό με μικρή ακολουθία.

Τόνισε επίσης ότι ένας τέτοιος σεισμός στην ουσία είναι μικρός και τέτοιου μεγέθους γίνονται δέκα κάθε χρόνο στην χώρα μας.