Άγγιξε το θαύμα στην Τραπεζούντα η ΑΕΚ – Νίκησε 2-0 αλλά αποκλείστηκε

Η ΑΕΚ άγγιξε το… έπος, δεν τα κατάφερε, αλλά έφυγε με ψηλά το κεφάλι! Επικράτησε μέσα στην Τραπεζούντα με 2-0, πάλεψε ως το τέλος για το απόλυτο θαύμα, αλλά οι… πληγές από το 1-3 του ΟΑΚΑ στοίχισαν! Λιβάγια και Μάνταλος τα γκολ της νίκης.

Ο Νίκος Κωστένογλου το έλεγε από τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο Μιχάλης Μπακάκης συμφωνούσε, ο Ιλια Ιβιτς προσπαθούσε να φτιάξει ψυχολογικά τους παίκτες, ο κόσμος ήταν εκεί και γενικά η ΑΕΚ συνολικά πήγε στην Τραπεζούντα αποφασισμένη να τα δώσει όλα. Ο,τι είχε και δεν είχε, με στόχο μια ανατροπή που δεν είχε κάνει ποτέ ξανά στην ιστορία της. Δεν την έκανε ούτε τώρα, αλλά το γεγονός ότι άπαντες, Ενωσίτες ή μη, στενοχωρέθηκαν για τον αποκλεισμό στη ρεβάνς έπειτα από εντός έδρας ήττα με 1-3 στο πρώτο παιχνίδι, τα λέει όλα για τον δικέφαλο αετό. Αυτόν που έβγαλε όλη την υπερηφάνεια του, έπαιξε για την αξιοπρέπεια του και κέρδισε τον σεβασμό όλων για αυτή την τιτάνια προσπάθεια κόντρα στην Τράμπζονσπορ και στον… Μιγκέλ Καρντόσο. Τον αποκλειστικό υπεύθυνο για το γεγονός ότι η ΑΕΚ δε θα είναι στην κλήρωση των ομίλων του Europa League…

Οτι θα έμπαινε καλά στο ματς η ΑΕΚ ήταν δεδομένο. Είχε δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα στις τάξεις της, άλλωστε, για κάτι τέτοιο, έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Οτι θα έμπαινε τόσο καλά όμως και θα συνέχιζε ακόμη καλύτερα, δεν μπορούσαν να το δουν όλοι. Με το 3-5-2 να της δίνει σιγουριά πίσω, η Ενωση είχε να “προβληματιστεί” μόνο για το πώς θα δημιουργήσει μπροστά, αλλά τελικά αυτό αποδείχθηκε εύκολο, αφού οι Μάνταλος-Ολιβέιρα-Λιβάια ήταν σεληνιασμένοι. Και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι αμυντικοί της Τράμπζονσπορ, αφού το ασταμάτητο πρέσινγκ από τους Κιτρινόμαυρους ψηλά, τους έβαζε πολύ δύσκολα. Μέχρι που έγινε και το λάθος…

Στο 24′ ο Ολιβέιρα πίεσε υποδειγματικά και τελικά έκλεψε την μπάλα, η οποία κατέληξε στον Λιβάια. Κι από εκεί και πέρα, ο Κροάτης ήξερε τι να κάνει: Αδειασε τον αντίπαλο του και με τέλειο πλασέ έγραψε το 0-1. Ηταν το γκολ που ήθελε ο δικέφαλος αετός για να το πιστέψει όντως και αφού το πίστεψε, δεν άργησε και το επόμενο βήμα… Στο 29′ -πάλι- ο Ολιβέιρα πήρε την μπάλα από αριστερά και ανατράπηκε όταν μπήκε στην περιοχή, με τον Ολιβερ να δείχνει το σημείο του πέναλτι! Εκεί, από όπου ο Μάνταλος έκανε το 0-2 και έβαλε φωτιά στο ματς αλλά και στον… Γιουνάλ Κάραμαν, ο οποίος έβγαλε στο 36′ τον Ομπι Μίκελ και έβαλε τον Σόρλοθ, σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα πράγματα για την ομάδα του. Δεν μπορούσε όμως.

Με τους Κιτρινόμαυρους να βγαίνουν πρώτοι σε κάθε μονομαχία, τον Γαλανόπουλο να ανεβαίνει για να πατήσει περιοχή και την τριάδα των Μάνταλου-Λιβάια-Ολιβέιρα να πετάει, η ΑΕΚ πίστευε ότι μπορούσε να βάλει και 3ο γκολ στο ημίχρονο. Δικαίως το πίστευε και… αδίκως δεν το έβαλε, αφού στο 42′ ο Βράνιες είχε μεγάλη ευκαιρία με κοντινή κεφαλιά και στο 45′ ο Ολιβέιρα ακόμη μεγαλύτερη μετά τη φανταστική μπαλιά του Λιβάια, με τους Τούρκους να απομακρύνουν την μπάλα λίγο πριν περάσει τη γραμμή!

Το πρώτο ημίχρονο ήταν τέλειο για την Ενωση και όλοι μπορούσαν να καταλάβουν ότι στο δεύτερο θα υπήρχε αντίδραση από την Τράμπζονσπορ. Και υπήρξε. Οι Τούρκοι μπήκαν δυνατά με στόχο το γκολ και χρειάστηκε η εκπληκτική επέμβαση του Οικονόμου, με το σώμα του, στο 48′ για να μείνει το 0-2, όπως χρειάστηκε και το οριζόντιο δοκάρι στο 55′, σε ένα σουτ του Παρμάκ που κόντραρε κιόλας. Το ματς είχε τρελό ρυθμό και πολλή δύναμη, στοιχεία που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την ΑΕΚ που μέχρι και πριν λίγες μέρες ήταν… χαμένη σε όλους τους τομείς, με τον Κωστένογλου να βγάζει τον Γαλανόπουλο για να βάλει τον Κρίστιτσιτς, με στόχο να φρεσκάρει το κέντρο.

Το ματς συνεχιζόταν με την Τράμπζονσπορ να επιτίθεται, τον Μπάρκα να αποκρούει κάθε φορά που χρειαζόταν και την Ενωση να έχει χώρους αλλά όχι το καθαρό μυαλό για να “χτυπήσει” με το τρίτο γκολ, το οποίο θα την έφερνε αγκαλιά με μια επική πρόκριση. Μια πρόκριση που τελικά δεν ήρθε, επειδή η ΑΕΚ προδόθηκε από την κούραση, αλλά η ευθύνη για αυτό δεν βαραίνει τον Κωστένογλου, τον Ιβιτς ή όσους αγωνίστηκαν. Βαραίνει τον προηγούμενο προπονητή, το χάος του οποίου θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα να μαζέψει η Ενωση και να προχωρήσει στη σεζόν για την επίτευξη των στόχων της, παίρνοντας κουράγιο από την αντίδραση της στην Τραπεζούντα…

Τράμπζονσπορ (Γιουνάλ Κάραμαν): Ουγκουρτσάν, Κάμπι, Ιβανίλντο Φερνάντες, Ζοάο Περέιρα, Νόβακ, Παρμάκ, Μίκελ (36′ Σόρλοθ), Σόσα, Ομούρ (44′ Σάρι) (82′ Ερντογάν), Νουακαέμε, Εκουμπάν.

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μπάρκας, Οικονόμου (88′ Κλωναρίδης), Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Μπακάκης, Λόπες, Γαλανόπουλος (58′ Κρίστιτσιτς), Σιμόες, Μάνταλος (81′ Γιακουμάκης), Λιβάια, Ολιβέιρα.

Πηγή: gazzetta.gr