Επένδυση Ελληνικού: Ομοφωνία και από το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων

Ομόφωνα αποδεκτή έκανε σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ)μια μέρα μετά την αντίστοιχη γνωμοδότηση του ΚΑΣ— την αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/176797/123922/3539/1338/16-5-2019) σχετικά με την «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά», Περιφέρειας Αττικής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Ελληνικό στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού -με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ