Χρεοκόπησε η Thomas Cook – Αποκλεισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αφήνοντας αποκλεισμένους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας το έναυσμα για την μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στην βρετανική Ιστορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης.

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ