Υπ. Ναυτιλίας: Προχωράμε στην πλήρη αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης

34

To πλήρες ανακαινισμένο κτίριο της Σχολής Πλοιάρχων (κτίριο Δ), της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, που είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές λόγω του σεισμού του περασμένου Ιουλίου, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το κτίριο ανακατασκευάστηκε με χορηγία της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Είχα δεσμευθεί στην προηγούμενη επίσκεψή μου ότι οι εργασίες ανακαίνισης θα υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό και σε όλο το εύρος των αναγκών, κτηριακών και μη», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Βενιάμης, καθώς και η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας, στάθηκαν δίπλα μας και στήριξαν εμπράκτως την προσπάθειά μας».

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής που εγκαινιάζει τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Σχολής Πλοιάρχων, μιας Ακαδημίας που παρέχει αρχική επαγγελματική εκπαίδευση σε νέους σπουδαστές, προκειμένου να αποκτήσουν τα αναγκαία και κατάλληλα προσόντα για να στελεχώσουν επάξια το Εμπορικό Ναυτικό.

«Πρόθεσή μου είναι να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τη βελτίωση των υποδομών των υπολοίπων κτιρίων της ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς και των υπόλοιπων Ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός και ανέφερε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «ο τομέας της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε».

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια αλλάζοντας το προφίλ του ναυτικού του μέλλοντος, είπε ότι «θα χρειαστούμε στελέχη και σε επίπεδο αξιωματικών αλλά και σε επίπεδο κατωτέρων πληρωμάτων, που θα είναι άρτια εκπαιδευμένα, με δεξιότητες και προσόντα που θα τα βοηθούν όχι μόνο να σταθούν επάξια στο πολύ ανταγωνιστικό παγκόσμιο ναυτικό περιβάλλον, αλλά και να διατηρήσουν σε βάθος χρόνου την παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρισμένη ναυτοσύνη των Ελλήνων».

«Ο απαιτούμενος αριθμός αξιωματικών για τη στελέχωση του παγκοσμίου στόλου υπολείπεται της ζήτησης κατά 16.500 στελέχη, ενώ για το έτος 2025 προβλέπεται το έλλειμμα αυτό να ανέλθει στους 147.000 αξιωματικούς. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια του χρόνου», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά «άμεσα στη συγκρότηση νομο-παρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα κληθεί να αναμορφώσει πλήρως τη ναυτική εκπαίδευση όπως την ξέρουμε σήμερα μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που θα μας οδηγήσει στη ναυτική εκπαίδευση της επόμενης 20ετίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ