Κιμ Γιονγκ Ουν: «Η Βόρειος Κορέα διαθέτει ένα νέο στρατηγικό όπλο»

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε χθες Τετάρτη, ότι η χώρα του τερματίζει το μορατόριο των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα για την αποτροπή της απειλής των ΗΠΑ και θα αποκαλύψει στο «εγγύς μέλλον» ένα «νέο στρατηγικό όπλο», μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καθώς η Ουάσινγκτον δεν ικανοποίησε εντός προθεσμίας – ως το πέρας του 2019 – τους όρους που έθετε η Πιονγκγιάνγκ για την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Μολονότι κατηγόρησε την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως προβάλλει «γκανγκστερικού τύπου απαιτήσεις», ο Κιμ συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας ότι η ανάπτυξη πυρηνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στο εξής, αφήνοντας μισάνοιχτη την πόρτα για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, «δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε μονομερώς προσηλωμένοι στη δέσμευση» της αναστολής των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, είπε ο Κιμ, κατά το KCNA. «Ο κόσμος θα ανακαλύψει στο εγγύς μέλλον ότι η Βόρειος Κορέα διαθέτει ένα νέο στρατηγικό όπλο».

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας είχε διαβεβαιώσει το 2018 πως η χώρα του δεν χρειαζόταν πλέον να διεξάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Οι σημερινές δηλώσεις του μοιάζουν να ακυρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών και την «υπόσχεση» που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει συχνά πως είχε κάνει ο Κιμ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ παραμένουν σε απόλυτο αδιέξοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 και την αποτυχία της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ