Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κορωναϊού: Στους 170 οι νεκροί, χιλιάδες τα κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κορωναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Η ανησυχία για εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο εντείνεται

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κορωναϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 170 νεκρούς σήμερα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής, ενώ η ανακοίνωση ότι τρεις Ιάπωνες που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, την πόλη απλό την οποία ξεκίνησε η επιδημία, προκαλεί ανησυχία για παγκόσμια εξάπλωσή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που κάλεσε «όλο τον κόσμο να δράσει» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, δηλαδή η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της επιδημίας τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 170 νεκρούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση και έφτασε περίπου τους 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα, ξεπερνώντας πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το διάστημα 2002 και 2003. Τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Ουχάν, η πόλη της κεντρικής Κίνας από όπου ξεκίνησε η επιδημία, είναι αποκομμένη από τον κόσμο εδώ και μία εβδομάδα, όπως σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι.

Αν και έχει επιβληθεί καραντίνα στην επαρχία από τις 23 Φεβρουαρίου και οι περίπου 56 εκατομμύρια κάτοικοί της δεν μπορούν να φύγουν, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία οργάνωσαν χθες επιχειρήσεις απομάκρυνσης μέρους των πολιτών τους που βρίσκονται εκεί.

Εξάλλου ένα γαλλικό αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για την Ουχάν και ένα δεύτερα «πιο αργά μέσα στην εβδομάδα», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να επαναπατρίσουν συνολικά τουλάχιστον 250 Γάλλους και περισσότερους από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και άλλες χώρες σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις: η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή σήμερα αεροσκάφους στην Ουχάν, το Βερολίνο σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 90 Γερμανών «τις επόμενες ημέρες» και ο Καναδάς πρόκειται επίσης να ναυλώσει αεροπλάνο.

Αυστραλία και Βρετανία επίσης εξετάζουν την απομάκρυνση πολιτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει αεροπλάνο 300 θέσεων για την απομάκρυνση των Νεοζηλανδών που βρίσκονται στην κινεζική πόλη.

«Νέα κατάσταση»

Παράλληλα 195 Αμερικάνοι έφτασαν χθες Τετάρτη το πρωί σε στρατιωτική βάση της Καλιφόρνιας και εξετάστηκαν. Κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα του ιού, όμως παραμένουν σε καραντίνα για 72 ώρες.

Αντίθετα μεταξύ των 206 Ιαπώνων που επαναπατρίστηκαν στο Τόκιο χθες, τρεις είχαν μολυνθεί. Αυτά τα τρία κρούσματα προστίθενται στα οκτώ που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην ηπειρωτική Κίνα, περίπου άλλες 15 χώρες έχουν πληγεί, με συνολικά περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει», τόνισε χθες ο Μάικλ Ράιαν διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει καταγραφεί σε τρεις χώρες εκτός Κίνας: τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.

Σε αυτό το πλαίσιο τα προληπτικά μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά σε παγκόσμιο επίπεδο: αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα.

Πόλη φάντασμα

Στην Ουχάν, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία μη απαραίτητων οχημάτων, μοιάζει με πόλη φάντασμα: «Είναι η πρώτη ημέρα που βγαίνω από το σπίτι μου από την αρχή της καραντίνας. Δεν είχα επιλογή: έπρεπε να αγοράσω κάτι να φάω», δήλωσε ένας πεζός.

Στην υπόλοιπη Κίνα, όπου οι διακοπές για το νέο έτος παρατάθηκαν ως τις 2 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια

Εξάλλου αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ