Τροπολογία για να διευκολύνεται η έκδοση βίζας σε επιχειρηματίες τρίτων χωρών

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που διευκολύνει την είσοδο στην Ελλάδα επιχειρηματιών από τρίτες χώρες. Με την τροπολογία, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εισάγεται νέος τύπος θεώρησης εισόδου (θεώρηση Διέλευσης από Αερολιμένα (ATV).

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της τροπολογίας, θεσπίζεται το «Έντυπο πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/φιλοξενίας για τους σκοπούς θεώρησης χορήγησης εισόδου Σένγκεν» ως δικαιολογητικό για την εξέταση αιτημάτων χορήγησης θεώρησης εισόδου για επιχειρηματικό/επαγγελματικό σκοπό, στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι πολίτες τρίτων χωρών δεν μπορούν να πιστοποιήσουν εξ ιδίων τις σχετικές προϋποθέσεις.

Με την τροπολογία προβλέπονται, επίσης, οι ποινές (φυλάκιση και χρηματική ποινή) που επιβάλλονται σε όποιον προσκαλεί πρόσωπα με «Επιχειρηματική Πρόσκληση», με σκοπό την παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ