Με άμυνα για σεμινάριο, η Ατλέτικο… ξέρανε την Λίβερπουλ

Το παλιό ποδοσφαιρικό ρητό που λέει ότι «η επίθεση κόβει εισιτήρια, αλλά η άμυνα χαρίζει νίκες» επιβεβαίωσε η Ατλέτικο που πήρε σπουδαία νίκη με 1-0 κόντρα στη Λίβερπουλ στο πρώτο ματς της σειράς για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, με την ομάδα του Κλοπ να φεύγει πληγωμένη από το γήπεδο στο οποίο πριν μερικούς μήνες σήκωσε το 6ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.

Η ομάδα του Σιμεόνε ευτύχησε να προηγηθεί με 1-0 μόλις στο 4ο λεπτό με τον Σαούλ μετά από στατική φάση και από εκεί και μετά έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από καθετί. Οι Μαδριλένοι για πάνω από 80 λεπτά έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο, αξιοποιώντας μοναδικά τη ζώνη, μπλόκαραν το παιχνίδι της ομάδας του Κλοπ και εξουδετερώνοντας Μανέ και Σαλάχ κατάφεραν να κρατήσουν τους «κόκκινους» μακριά από την περιοχή του Όμπλακ σχεδόν σε όλο το παιχνίδι.

Μάλιστα η ομάδα του «Τσόλο» επιβεβαίωσε την παράδοση που θέλει να μην χάνει στο Τσάμπιονς Λιγκ όταν προηγηθεί στο πρώτο 20λεπτο, κάτι που έχει γίνει σε 19 πλέον παιχνίδια.

Αυτή ήταν η δεύτερη ήττα στη σεζόν για τη Λίβερπουλ που μέχρι τώρα είχε ηττηθεί μόνο στους ομίλους από τη Νάπολι.

Το ματς

Η ομάδα του Σιμεόνε ξεκίνησε ιδανικά το ματς, αφού με τη συμπλήρωση μόλις τεσσάρων λεπτών κατάφερε να διασπάσει την άμυνα των «κόκκινων» με μια στατική φάση. Ο Κόκε εκτέλεσε το κόρνερ η μπάλα κόντραρε στο σώμα του Φαμπίνιο, στρώθηκε στον Σαούλ που βρέθηκε μόνος του στην μικρή περιοχή με τον παίκτη των… κρίσιμων γκολ των «ροχιμπλάνκος» να νικάει από κοντά για το 1-0 τον Άλισον.

Μετά το τέρμα που δέχθηκαν οι «κόκκινοι» απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, πίεσαν στο μισό γήπεδο, αλλά οι γηπεδούχοι έχοντας… διδακτορικό στην αμυντική λειτουργία, έκλεισαν τους χώρους και εμπόδισαν τους αντιπάλους τους να φτάσουν κοντά στα καρέ του Όμπλακ. Μάλιστα, όποτε είχαν την ευκαιρία γίνονταν απειλητικοί, όπως στη φάση του 20ου λεπτού, όπου ο Ρόμπερτσον έδιωξε σε κόρνερ την μπαλιά του Λόντι που αν έφτανε στον Μοράτα στην περιοχή θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για ακόμα και για το 2-0.

Μπορεί η Λίβερπουλ να είχε την κατοχή και τον έλεγχο του ματς, αλλά η ομάδα του Σιμεόνε ήταν αυτή που είχε τις… τελικές στην εστία. Στη μεγαλύτερη ευκαιρία της μετά το γκολ που πέτυχε, η Ατλέτικο μετά από ολιγωρία της άμυνας των «κόκκινων» έφτασε στο 2-0 με τον Άλισον να σταματάει με τα πόδια το σουτ του Μοράτα από τη μικρή περιοχή.

Η πρώτη ευκαιρία των φιλοξενούμενων βγήκε στο 35’ όταν ο Φιρμίνο που ευνοήθηκε από τις κόντρες στην περιοχή έστρωσε στον επερχόμενο Σαλάχ, αλλά το σουτ του Αιγύπτιου βρήκε στο σώμα του Φελίπε και βγήκε κόρνερ.

Από την πλευρά της η Ατλέτικο, από το γκολ που πέτυχε και έπειτα, έδειξε ευλάβεια στο αμυντικό πλάνο και δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόταν με διπλή ζώνη άμυνας στο 1/3 του γηπέδου για να περιορίσει τους «κόκκινους» να πατήσουν περιοχή, όπως και έγινε σε όλο το πρώτο μέρος με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Στην επανάληψη οι Άγγλοι προσπάθησαν να γίνουν πιο ουσιαστικοί και στο 53’ έχασαν σημαντική ευκαιρία για την ισοφάριση, με την δυνατή κεφαλιά του Σαλάχ από το ύψος της μικρής περιοχής να φεύγει ξυστά από το δεξί δοκάρι του Όμπλακ.

Το ματς συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο. Η ομάδα του Κλοπ είχε την κατοχή της μπάλας, ήταν όλη μπροστά από τη σέντρα και με συνεχόμενο passing game προσπαθούσε να πατήσει περιοχή, αλλά η διπλή ζώνη και η μαζική άμυνα που έκανε να νομίσουμε ότι ο Μοράτα έγινε… εξάρι δεν επέτρεπε στους παίκτες της Λίβερπουλ ούτε καν να πατήσουν την περιοχή των Μαδριλένων. Βέβαια το κατάφεραν μετά από ώρα, αλλά το πλασέ στην κίνηση του Χέντερσον έφυγε στο 73’ λίγο έξω από το δοκάρι, χωρίς να έρθει ούτε σε αυτή τη φάση το γκολ της ισοφάρισης.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Ομπλακ – Βερσάλικο, Σάβιτς, Φελίπε, Λόντι (Βιτόλο) – Κόκε, Τόμας, Λεμάρ, Σαούλ – Κορέα, Μοράτα by Γιώργος Σπανομανώλης

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Αλισον – Αλεξάντερ-Αρνολντ, Φαν Ντάικ, Γκόμεζ, Ρόμπερτσον – Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ – Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ.

Πηγή: sport-fm.gr