Γ. Βρούτσης: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά και αύξηση στις συντάξεις

Καμία μείωση σύνταξης, μόνο αυξήσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι με το νέο νόμο για το ασφαλιστικό θα πάρουν σύνταξη με αύξηση όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν 30 χρόνια και 1 μέρα.

Το πρόβλημα στο ασφαλιστικό είναι μια παθογένεια, στρέβλωση της ελληνικής διοίκησης που υπάρχει δεαετίες, όπως εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού.

Η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ στο τέλος του 2021 είναι η λύση για τις συντάξεις που εκκρεμούν. «Η έννοια των εκκρεμών συντάξεων θα είναι παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο νέο νόμο για το ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως θα γίνει αλλαγή νόμου Κατρούγκαλου στο 100%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ο νέος νόμος προβλέπει ότι:

1)    Σχετικά με την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, ο νόμος θα έχει αναφορά από την 1η του 21 με τις νέες εισφορές.
2)    Η καταβολή των εισφορών θα γίνεται μέχρι τις 12 Μαρτίου, για πρώτη φορά.
3)    Η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ θα ανέβει το βράδυ της Πέμπτης με πρωί Παρασκευής, με το που θα κλείσει ο νόμος στη βουλή.
4)    Θα υπάρχει ελευθερία και ευελιξία, στην αρχή κάθε χρόνου, ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει σε ποια κατηγορία θέλει να υπάγεται, κάτι που θα είναι δεσμευτικό για όλο τον χρόνο.
5)    Εάν κάποιος δεν επιλέξει από μόνος του κλίμακα, αυτόματα θα πηγαίνει στην πρώτη κλίμακα, με το χαμηλότερο ποσό, ενώ οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πηγαίνουν αυτόματα στη δεύτερη κλίμακα.

«Ο νόμος που φέρνουμε στη βουλή είναι απολύτως συνταγματικός», επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης.

Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας τα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019, θα πληρωθούν εφάπαξ, με μία δόση, σε όσους συνταξιούχους καλύπτονται απο την απόφαση του ΣτΕ, μετά την ψήφιση του νόμου και το restart του επαναϋπολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος.

Ποιοι θα δουν αύξηση στη σύνταξη

Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως θα πάρουν σύνταξη με αύξηση όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν 30 χρόνια και 1 μέρα ασφάλισης και ότι δεν θα υπάρξει καμία μειωμένη σύνταξη.

Περίπου 290.000 άνθρωποι θα πάρουν αύξηση επικουρικής, η οποία θα κυμαίνεται από 5 έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση στα 99,5 ευρώ.

Αρκετά πάνω από τους 100.000 θα είναι εκείνοι που θα πάρουν αύξηση στις κύριες συντάξεις, δήλωσε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε ότι το μέγεθος αυξάνεται από μέρα σε μέρα.

Τέλος, μιλώντας για τις διαδικασίες αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και του επαναϋπολογισμού, είπε ότι περίπου ένα μήνα μετά θα πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά. Όπως επεσήμανε, το σύστημα έχει στοιχεία απόλυτης εξυγίανσης.