Κυβέρνηση: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κορωναϊού

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωναϊου, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊου» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Δεν υπάρχει άλλη οδός πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές

Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, τόνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησία» είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος. Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως: Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησία), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

«Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ακόμη πως υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλουν την δημιουργία κλειστών δομών. «Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες δομές θα κλείσουν» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2020-2027, λέγοντας πως επρόκειτο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση που δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, περισσότερους πόρους για την πολιτική συνοχής, πόρους για την μετά λιγνίτη εποχή σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, καθώς και για το μεταναστευτικό.

Τέλος, αναφορά έγινε και στην υπογραφή του συνυποσχετικού της κυβέρνησης με την UEFA και την FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό, και την προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Με την ΠΝΠ υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί εν δυνάμει το χειρότερο σενάριο

Σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας κλειστών δομών στα νησιά αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση για τα επεισόδια στα νησιά και τις καταγγελίες κατοίκων για απρόκλητη βία ο κ. Πέτσας τόνισε: «Εξαντλήσαμε τον διάλογο αλλά δεν μπορεί ο διάλογος να είναι άλλοθι για αδράνεια. Οποιαδήποτε αντίδραση τοπική που μπορεί να έχει ως βάση και τους τοπικούς φορείς είναι κατανοητή σε έναν βαθμό γιατί υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο ζητάμε στις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς να μας εμπιστευθούν. Επίσης είναι σαφές ότι όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες πρέπει να είμαστε πρώτα απ’ όλα σίγουροι για την ασφάλεια». Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ακόμη πως υπήρξαν μεμονωμένα και περιορισμένα περιστατικά, στα οποία ωστόσο δεν ενεπλάκησαν αυθόρμητα κάποιοι κάτοικοι αφού υπήρχαν άτομα με ρουκέτες και μολότοφ.

Σχετικά με το κατά πόσο υποδαυλίζονται οι κινητοποιήσεις από κάποιους και το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν πολίτες μπουν μπροστά στις μπουλντόζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον κοροναϊό, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «δυναμικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Για την ώρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με μέτρα πρόληψης και καλύτερο έλεγχο στις πύλες εισόδου. Αν χρειαστεί κάτι παραπάνω τα μέτρα θα εξελίσσονται με την υπόδειξη των ειδικών». Ταυτόχρονα είπε πως η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, οπότε οι ενέργειές μας να είναι εναρμονισμένες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το κατά πόσο ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν έχουμε τόσο ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με χώρες που πλήττονται πολύ αλλά αν η κατάσταση αλλάξει θα αλλάξει και η ανάγνωσή της».

Σε όλους τους τόνους επανέλαβε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην ενίσχυση των δομών υγείας, με προσωπικό και υλικά, και πως με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί εν δυνάμει το χειρότερο σενάριο. Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί με αρμόδιους ανθρώπους του ΕΟΔΥ και ανθρώπους του υπουργείου Υγείας. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις υποδείξεις και εισηγήσεις των ειδικών. Σχηματίζεται task force στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρχει και συνεχής ενημέρωση».

Σε επισταμένες ερωτήσεις για τους ιδιαίτερους χειρισμούς καθώς ξεκινάει η τουριστική περίοδος απηύθυνε έκκληση για την αναπαραγωγή των σποτ με τα μέτρα πρόληψης και τόνισε πως «το σχέδιο που σήμερα παρουσιάζουμε με την ΠΝΠ είναι δυναμικό και μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», είπε ενώ ήταν καθησυχαστικός σχετικά με το ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κατάσταση παρακολουθείται στενά για εξέλιξη του σχεδίου.

Επανέλαβε επίσης ότι «οι κλειστές δομές διευκολύνουν τον έλεγχο ακριβώς για να μην δημιουργηθεί υγειονομική βόμβα», Στη συνέχεια κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση Novartis και ειδικότερα τις διαφορετικές ερμηνείες σε όσα φέρονται ότι κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως:

«Είναι θέμα αρμοδιότητας της Προανακριτικής Επιτροπής και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν γνωρίζει να πήρε κανένα πολιτικό πρόσωπο χρήματα. Καταρρέει λοιπόν κατάθεση με την κατάθεση μια πολιτική σκευωρία που είχε εξυφανθεί τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε ταυτόχρονα «ότι θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της Προανακριτικής Επιτροπής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ