Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-1: Ήταν ανώτεροι οι “κανονιέρηδες”

Ο Ολυμπιακός έμεινε όρθιος για 81 λεπτά απέναντι στην Άρσεναλ αλλά δεν άντεξε και στο τέλος γνώρισε την ήττα με 1-0.

Η κακή πορεία της Άρσεναλ στη Premier League είχε δημιουργήσει προσδοκίες, αλλά οι «κανονιέρηδες» παραμένουν έναν πολύ μεγάλο μέγεθος και το έδειξαν αυτό στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Αρτέτα επικράτησε με σκορ 1-0 των Πειραιωτών με γκολ του Λακαζέτ στο 81’, ενώ στο 86’ είχε και δοκάρι με τον Παπασταθόπουλο. Έτσι οι Λονδρέζοι έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους «16» του Europa League απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που αν και βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο δεν κατάφερε να σκοράρει και πλέον καλείται σε μία εβδομάδα στο Λονδίνο να ανέβει ένα βουνό.

Εκπλήξεις είχε ο Αρτέτα, όχι ο Μαρτίνς
Δεν είχε κάποια έκπληξη η ενδεκάδα του Ολυμπιακού με τον Πέδρο Μαρτίνς να επιλέγει το 4-3-3 με Καμαρά, Μπουχαλάκη, Γκιγιέρμε και Βαλμπουενά, Μασούρα στα άκρα της επίθεσης. Από την άλλη ο Μικέλ Αρτέτα είχε αρκετές εκπλήξεις στην ενδεκάδα, αφού άφησε τον Πεπέ εκτός ξεκινώντας με τον Ομπαμεγιάνγκ δεξιά, τον Γουίλοκ πίσω από τον Λακαζέτ και τον Μαρτινέλι αριστερά, ενώ στα χαφ ξεκίνησε ο Γκεντουζί που ήταν υπό τιμωρία στο ματς με τη Νιούκαστλ. Επίσης έκπληξη ήταν και η επιλογή του Παπασταθόπουλου στο δεξί άκρο της άμυνας.

Δυνατό ξεκίνημα, αλλά οπισθοχώρηση στη συνέχεια
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι δυνατά και στο 3’ έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Βαλμπουενά. Η ομάδα του Πειραιά έβγαζε τρομερή ενέργεια στο γήπεδο πιέζοντας ψηλά την Άρσεναλ και δημιουργώντας προβλήματα στην άμυνα της. Οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς έβγαλαν επιθετικότητα και διάθεση να ψάξουν το γρήγορο γκολ. Την ίδια ώρα η Άρσεναλ φρόντισε να στείλει μήνυμα στον Ολυμπιακό πως δεν ήρθε στο Καραϊσκάκη για… τουρισμό. Τη στιγμή που ο Ολυμπιακός πίεζε οι «κανονιέρηδες» με καλή κυκλοφορία της μπάλας έβγαλαν 1-2 καλές κόντρες με τον Ομπαμεγιάνγκ υπενθυμίζοντας ότι είναι ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιά.

Σιγά-σιγά η Άρσεναλ άρχισε να παίρνει την κατοχή της μπάλας με τον Γκεντουζί και τον Τσάκα στα χαφ να κυριαρχούν. Σε αυτόν τον χώρο ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε τρεις ποδοσφαιριστές, αλλά μόνο ο Καμαρά στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Γκιγιέρμε ήταν πολύ κακός και δεν βοηθούσε καθόλου ανασταλτικά, ενώ και ο Μπουχαλάκης είχε μείνει μακριά από τον καλό του εαυτό. Κλειδί της αναμέτρησης ήταν και η πίεση που έβγαλε η ομάδα του Αρτέτα. Οι Άγγλοι πίεζαν πολύ σωστά την πάσα από τον στόπερ στον χαφ. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός δεν κρατούσε τη μπάλα στα πόδια του και έδινε εύκολες κατοχές στους φιλοξενούμενους.

Πάλι μπήκε καλά, αλλά…
Με το σκηνικό που διαμορφώθηκε στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός από το 20’ και μετά οπισθοχώρησε. Η ομάδα του Μαρτίνς περίμενε στο μισό γήπεδο και χωρίς να πιέζει τους χαφ. Ο Ολυμπιακός δεν είχε κατοχές της μπάλας και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί. Η Άρσεναλ πίεζε έχασε 1-2 ευκαιρίες, αλλά με την άμυνα των Πειραιωτών να αισθάνεται πως τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα. Μεγάλη ζημιά έκανε και ο αριστερός μπακ ο Σακά, ο οποίος δημιούργησε αρκετά ρήγματα από την πλευρά του. Ο Ολυμπιακός παρά τις δύσκολες στιγμές που βίωνε διατήρησε το μηδέν στα πρώτα 45 λεπτά.

Άλλαξε με τον Φορτούνη
Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μπήκε το ίδιο δυνατά με το πρώτο ημίχρονο. Οι Πειραιώτες βγήκαν ψηλά και άσκησαν πίεση στην άμυνα της Άρσεναλ. Φάνηκε ότι όταν η άμυνα των Λονδρέζων πιεστεί έχει πρόβλημα και έκανε το εύκολο λάθος. Αυτό κράτησε για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια η Άρσεναλ πήρε και πάλι την κατοχή της μπάλας και έλεγξε το παιχνίδι. Βέβαια η ομάδα του Αρτέτα ήταν πιο προσεκτική και είναι αλήθεια ότι η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ένιωσε την πίεση του πρώτου μέρους. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να είναι βελτιωμένος και στο 65’ ο Μαρτίνς έβαλε στο παιχνίδι τον Φορτούνη αντί του Μπουχαλάκη που δεν έκανε καλό ματς.

Με την είσοδο του Φορτούνη το σύστημα άλλαξε σε 4-2-3-1 με τον Μασούρα και τον Βαλμπουενά να πηγαίνουν στα άκρα. Ο Ολυμπιακός πατούσε καλύτερα στο γήπεδο και κυκλοφορούσε πιο καλά τη μπάλα. Δημιουργούσε προϋποθέσεις για να φτιάξει φάσεις στην αντίπαλη άμυνα, αλλά είναι γεγονός πως ούτε η ομάδα του Πειραιά, αλλά ούτε και οι Λονδρέζοι κατάφερναν να βγάλουν φάσεις. Ήταν ένα παιχνίδι τακτικής με την ομάδα του Μαρτίνς να είναι πιο ισορροπημένη σε σχέση με τα πρώτα 45 λεπτά. Στο 75’ ο Μαρτίνς έβαλε στο γήπεδο και τον Λοβέρα αντί του Μασούρα με τον Αργεντινό να έχει 1-2 καλά σουτ.

Τιμωρία από τον Λακαζέτ
Και εκεί που το ματς έδειχνε ισορροπημένο η Άρσεναλ υπενθύμισε σε όλους πόσο μεγάλο μέγεθος είναι. Στο 81’ ο Σακά έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Λακαζέτ από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1. Ο Ολυμπιακός ήταν σαν να έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του και στο 85’ ο Σα έκανε εντυπωσιακή απόκρουση σε σουτ του Λακαζέτ, ενώ στο 86’ ο Παπασταθόπουλος είχε κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Άρσεναλ με 1-0 σε ένα ματς που ήταν κλειστό, είχε τα καλά του διαστήματα, αλλά είναι γεγονός πως δεν τόλμησε.

Μικρογραφία
Ολυμπιακός-Άρσεναλ 0-1

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Τσβάιερ (Γερμανία)

Σκόρερ: 81’ Λακαζέτ

Κίτρινες: 19’ Ελ Αραμπί, 26’ Σεμέδο, 51΄Μπουχαλάκης, 71’ Μουστάφι

Συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (65’ Φορτούνης), Γκιγιέρμε, Καμαρά, Μασούρας (75’ Λοβέρα), Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί

Άρσεναλ: Λένο, Παπασταθόπουλο (90+2 Μάιτλαντ), Μουστάφι, Νταβίντ Λουίζ, Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ, Γουίλοκ (75’ Πεπέ), Γκεντουζί, Τσάκα, Μαρτινέλι (58’ Σεμπάγιος), Σακά.

Πηγή: fosonline.gr