Ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» την Ζενίτ και πάει για τα δύσκολα

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πέρασε… από πάνω τη Ζενίτ, κερδίζοντας 96-81 στο ΟΑΚΑ, και έφτασε στο 14-10 στη φετινή Euroleague, έχοντας πλέον μπροστά του το δύσκολο κομμάτι του προγράμματος.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αυτή τη φορά ήταν… σοβαρός, κόντρα στη Ζενίτ και στους… μπερδεμένους ρέφερι του πρώτου ημιχρόνου, με αποτέλεσμα να μην αφήσει περιθώρια στην ομάδα από την Αγία Πετρούπολη. Οι «πράσινοι» με τον ΝτεΣόν Τόμας να κάει ένα τρομερό παιχνίδι επιθετικά (27 π.), και τους Παπαγιάννη, Ράις, Τζόνσον και Παππά να είναι θετικότατοι, δεν είχαν πρόβλημα να επικρατήσουν 96-81 των Ρώσων και να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα.

Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο είχε να αντιμετωπίσει και την απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου, ωστόσο, ο Αμερικανός τεχνικός κι οι παίκτες του «έκρυψαν» την έλλειψη και εμφάνισαν ένα αρκετά καλό πρόσωπο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Πλέον, μετά από αυτή τη νίκη ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει εδραιωθεί στην έκτη θέση και είναι σε απόσταση δυο νικών από τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ που ισοβαθμούν στο 4-5 με 16-8 μετά από 24 αγωνιστικές στη φετινή Euroleague. Το «τριφύλλι» μετά την εβδομάδα της διακοπής που ακολουθεί για τη διοργάνωση, θα αρχίσει πλέον να σκέφτεται το μεγάλο εντός έδρας ματς που ακολουθεί με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ…

Η εικόνα του αγώνα
Ο Ρικ Πιτίνο, ελλείψει του Ιωάννη Παπαπέτρου, άρχισε με μια διαφορετική πεντάδα αυτή τη φορά. Οι Παπαγιάννης και Μπέντιλ ήταν στη γραμμή των ψηλών με τον Τόμας στο «3» και τους Καλάθη και Ράουτινς στην περιφέρεια. Οι «πράσινοι» μπήκαν εντυπωσιακά στο παρκέ κόντρα στη Ζενίτ και κατάφεραν γρήγορα να πάρουν διαφορά (11-3) την οποία αύξησαν ως το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (30-11) με τους Τόμας, Ράις και Τζόνσον να δίνουν τις λύσεις. Το δεύτερο δεκάλεπτο, ωστόσο, είχε διαφορετική μορφή. Η παρουσία του Αγιόν έφερε προβλήματα στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, με τον Μεξικανό να έχει και τη συνδρομή των Τόμας και Αλμπισί για να «τρέξει» ένα αρκετά μεγάλο σερί και να… φτάσει σε απόσταση βολής από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Την ίδια ώρα, η τριάδα των διαιτητών στο φινάλε του δεκαλέπτου έδειχνε να τα έχει… χαμένα, αφήνοντας συνεχόμενες παραβάσεις του Αγιόν (βήματα, φάουλ) ατιμώρητες. Ενδεικτικού του… πανικού των διαιτητών ήταν το γεγονός ότι στην προτελευταία κατοχή του Παναθηναϊκού έγινε φάουλ στον Μπέντιλ, που ήταν το πέμπτο ομαδικό της Ζενίτ και πήγαν να δώσουν τη μπάλα για επαναφορά στον Παναθηναϊκό κι όχι για δυο ελεύθερες βολές! Πάντως, η ψυχολογία των «πράσινων» βελτιώθηκε με ένα «τρελό» buzzer beater του Ντεσόν Τόμας στη λήξη του ημιχρόνου, που διαμόρφωσε το 46-40 στο ΟΑΚΑ.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εμφανίστηκε με την αρχική πεντάδα του στο παρκέ. Τόμας και Ράουτινς με δυο τρίποντα έστειλαν ξανά σε διψήφια τιμή τη διαφορά (52-42), όμως το τρίτο φάουλ του Καναδού ανάγκασε τον Πιτίνο να τον τραβήξει στον πάγκο. Η Ζενίτ βρήκε και πάλι τον τρόπο να επιστρέψει στο ματς, με Χόλινς και Αγιόν να προκαλούν μεγάλα προβλήματα στους «πράσινους». Ο Ρικ Πιτίνο 6’24’’ πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, πέρασε στο ματς και τον Νίκο Παππά για πρώτη φορά. Ο Έλληνας γκαρντ προσπάθησε αρκετά στην άμυνα με την παρουσία του Τζόνσον σε αυτόν τον τομέα να είναι επίσης κομβική, την ώρα που για τη Ζενίτ ο Ουίλ Τόμας έκανε τη διαφορά. Ο Ντεσόν Τόμας από την άλλη ήταν «καυτός» και με τη συνδρομή και του Γιώργου Παπαγιάννη, βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να κλείσει στο +11 το δεκάλεπτο (71-60). Με ένα εντυπωσιακό άλει-ουπ του Ράις για τον Έλληνα ψηλό ξεκίνησε η τέταρτη περίοδος, με τον Τόμας στη συνέχεια να… τρώει στην άμυνα ότι βάζει στην επίθεση και τη διαφορά να κυμαίνεται από τους 10 μέχρι τους 13 πόντους για τον Παναθηναϊκό. Με την επιστροφή του Καλάθη στο παρκέ, ο αρχηγός έκανε ένα κομβικό κλέψιμο, μια ασίστ για τρίποντο του Τόμας κι έβαλε ένα εύκολο λέι-απ, για να πάει η διαφορά στο +16 (93-77) κι επί της ουσίας 1’40’’ πριν το τέλος να… κλειδώσει οριστικά το ματς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το τελικό 96-81 ήταν το σκορ της επικράτησης για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ που έφτασε στο 14-10 στη φετινή Euroleague και συνεχίζει να μην κοιτά… από κάτω του, αλλά να στρέφει το βλέμμα του προς τα πάνω.

Πηγή: onsports.gr