Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωναϊό που εξαπλώνεται: Τον Απρίλιο οι δοκιμές του εμβολίου

Περισσότερα από 76.700 ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 2.200. Στην Ιταλία, στα έξι αυξήθηκαν τα κρούσματα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Στην Ουκρανία η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα μπει σε καραντίνα μαζί με τους 72 επαναπατρισθέντες σε ένδειξη αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα, μουσικοί από 19 χώρες τραγουδούν για να στηρίξουν την Κίνα στη μάχη κατά της επιδημίας. Μαλαισιανοί επίσης καλλιτέχνες κυκλοφορούν τραγούδια για να εκφράσουν την υποστήριξη τους.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης
Συνολικά 50 μουσικοί από 19 χώρες ερμήνευσαν ένα τραγούδι για να στηρίξουν την Κίνα στη μάχη κατά του νέου κορωναϊού.

Το τραγούδι, με τίτλο «Together» ερμήνευσαν μουσικοί από την Κούβα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με την ελπίδα να στείλουν την αγάπη τους και τη στήριξή τους μέσω της μουσικής στους Κινέζους που παλεύουν ενάντια στην επιδημία.

«Στείλαμε την παρτιτούρα σε αυτούς τους μουσικούς και τους ζητήσαμε να τραγουδήσουν το τραγούδι στη δική τους γλώσσα με το δικό τους στυλ», δήλωσε ο συνθέτης Λου Τζονγκτσιάνγκ. Στην ερμηνεία του τραγουδιού, μπορεί να ακούσει κανείς διάφορες γλώσσες όπως κινεζικά, αγγλικά, ισπανικά και ιαπωνικά.

Με τη βοήθεια όλων των μουσικών, το τραγούδι ολοκληρώθηκε σε δύο εβδομάδες. «Εκτιμώ πραγματικά τη συμβολή τους διότι όλοι τραγούδησαν χωρίς αμοιβή», δήλωσε ο Λου. Το τραγούδι ανέβηκε χθες σε πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες. Από την Αφρική μέχρι και τον Καναδά, καλλιτέχνες στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στους πολίτες της Κίνας, καλώντας τους να μείνουν δυνατοί.

Κίνα: Δεν έχει έρθει ακόμη το σημείο καμπής του ξεσπάσματος του κορωναϊού
Το σημείο καμπής του ξεσπάσματος του κορωναϊού στην Κίνα δεν έχει έρθει ακόμη και η κατάσταση στην επαρχία Χουμπέι παραμένει σοβαρή και περίπλοκη, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υπο την προεδρία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Οι επιπτώσεις από το ξέσπασμα του κορωναϊού στην οικονομία της Κίνας είναι εμφανείς, αλλά η μακροπρόθεσμη βελτιούμενη δυναμική της οικονομίας δεν θα αλλάξει, ανέφερε.

Η δημοσιονομική πολιτική στην Κίνα θα είναι περισσότερο δυναμική και αποτελεσματική και η συνετή νομισματική πολιτική θα είναι πιο ευέλικτη, πρόσθεσε. Η κυβέρνηση θα αποκρούσει συστημικούς οικονομικούς κινδύνους, είπε ακόμη.

Το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ουκρανία: Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα μπει σε καραντίνα μαζί με τους 72 επαναπατρισθέντες σε ένδειξη αλληλεγγύης

Η Ουκρανή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα μπει σε καραντίνα μαζί με τους 72 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την κινεζική πόλη Ουχάν, το κέντρο του νέου κορωναϊού Covid-19, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς, μετά τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν χθες, Πέμπτη, κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τη νοσηλεία των ανθρώπων αυτών σε ίδρυμα της περιοχής τους.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Νόβι Σαντζάρι συγκρούστηκαν χθες, Πέμπτη, με τις δυνάμεις της τάξης, αντιδρώντας στην άφιξη σε κέντρο νοσηλείας σε αυτό το μικρό χωριό στην κεντρική Ουκρανία 45 Ουκρανών και 27 ξένων, πολιτών στην πλειονότητά τους χωρών της Λατινικής Αμερικής.

«Πήρα την απόφαση να τεθώ υπό παρακολούθηση μαζί με τους ανθρώπους αυτούς. Θα περάσω τις 14 προσεχείς ημέρες μαζί τους, στο ίδιο κτίριο και υπό τις ίδιες συνθήκες. Ελπίζω ότι η παρουσία μου θα ηρεμήσει αυτούς στο Νόβι Σαντζάρι και στην υπόλοιπη χώρα», γράφει η υπουργός Ζοριάνα Σκαλέτσκα σε μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Η υπουργός προσθέτει ότι συγκλονίστηκε από «τον πανικό και την απόρριψη, την αρνητικότητα και τις επιθέσεις» προς τους ανθρώπους αυτούς που θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στο Νόβι Σαντζάρι.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών, που αναπτύχθηκαν εκεί χθες, κατάφεραν εν τέλει να απωθήσουν τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να απελευθερώσουν τον δρόμο που είχαν αποκλείσει οι διαμαρτυρόμενοι. Υπό αστυνομική προστασία, τα λεωφορεία που μετέφεραν τους 72 που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, ορισμένα από τα οποία είχαν σπασμένα τζάμια, κατάφεραν στη διάρκεια της νύχτας να περάσουν την πύλη του νοσοκομείου.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αλέξιι Γκοντσαρούκ και ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ μετέβησαν στην περιοχή για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές και καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με υπεύθυνο της ουκρανικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ-Ουκρανία, 24 άνθρωποι συνελήφθησαν. Εννέα αστυνομικοί και ένας κάτοικος τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια, πρόσθεσε.

Κανένα κρούσμα του νέου κοροναϊού δεν έχει καταγραφεί στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ, αλλά το σύστημά της δημόσιας υγείας παρουσιάζει σοβαρές ανεπάρκειες.

Ιταλία: Έξι κρούσματα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας
Σε έξι ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κορωναϊού στη Λομβαρδία, όπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές. Πέντε άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση ενώ ένας εκτός ασθενής παρουσιάζει ελαφρότερα συμπτώματα. Βρίσκονται όλοι τους σε απομόνωση.

Πρόκειται να υποβληθούν άμεσα σε εξετάσεις περίπου άλλα 250 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της πόλης Λόντι, όπου ζούνε οι ιταλοί πολίτες που μολύνθηκαν με τον ιό. Κανένας απ’ αυτούς δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Ισραήλ: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σε επιβάτη που επέστρεψε από το Diamond Princess

Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορωναϊού, σε επιβάτη που είχε τεθεί σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και επαναπατρίστηκε αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, πρόκειται για μία γυναίκα. «Ένας από τους επιβάτες κατά την επιστροφή από το κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία βρέθηκε θετικός (στον κοροναϊό) στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο κεντρικό εργαστήριο του υπουργείου Υγείας», ανέφεραν οι ισραηλινές αρχές σε ένα λιτό ανακοινωθέν, διευκρινίζοντας πως άλλοι δέκα Ισραηλινοί επιβάτες, που επέστρεψαν στη χώρα, δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Γαλλία:Εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία
Η επιδημία του κορωναϊού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και τονίζει ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον φαρμακευτικό κλάδο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Λεμέρ επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κορωναϊός θα μειώσει κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστική» την εκτίμηση σε αυτή τη φάση.

Η επιδημία του κορωναϊού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και τονίζει ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον φαρμακευτικό κλάδο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Λεμέρ επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κορωναϊός θα μειώσει κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστική» την εκτίμηση σε αυτή τη φάση.

18 τα κρούσματα στο Ιράν, ενώ οι νεκροί είναι πλέον 4
Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωναϊού, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ σε tweet του.

Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράν ανέρχονται σε 18, με τέσσερις από τους ασθενείς να έχουν πεθάνει.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων επτά διαγνώστηκαν στην Κομ, τέσσερις στην Τεχεράνη και δύο στην Γκιλάν, σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ.

Στο μεταξύ Ιράκ και Κουβέιτ, ανησυχώντας για την εμφάνιση της επιδημίας στο γειτονικό Ιράν, αποφάσισαν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις προς και από τη χώρα.

Η ανησυχία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς από τα 18 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο Ιράν τα περισσότερα είναι στην Κομ, μια πόλη 150 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, η οποία θεωρείται ιερή και έχει μεγάλη σημασία για τους σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Ιράκ, και έχουν παρουσία και στο Κουβέιτ.

Πολλοί φοιτητές σε θρησκευτικά σχολεία της Κομ επισκέπτονται όλο τον χρόνο το Ιράκ για να προσκυνήσουν στις ιερές πόλεις Κερμπάλα και Νατζάφ, ενώ ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ αυτή τη στιγμή φοιτά σε ισλαμικό σχολείο στην ιρανική πόλη.

Ζωτικής σημασίας εξαγωγές
Το Ιράν είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράκ, με την Τεχεράνη να εξάγει κάθε χρόνο προϊόντα από γιαούρτι και αυτοκίνητα ως ντομάτες. Επίσης προσφέρει ενέργεια στο Ιράκ, το οποίο πάσχει από χρόνια έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση των ιρακινών αρχών να απαγορεύσουν τα ταξίδια στο Ιράν είναι αξιοσημείωτη: μέχρι στιγμής ούτε οι απειλές για αμερικανικές κυρώσεις, ούτε οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί είχαν διαταράξει τις καθημερινές συναλλαγές μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης.

Ωστόσο τώρα το Ιράκ, αν και δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα του covid- 19 στο έδαφός του, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πολίτες του να μεταβαίνουν στο Ιράν και σε όποιον προέρχεται από το Ιράν να εισέρχεται στη χώρα, με εξαίρεση τους Ιρακινούς πολίτες που θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.

Ψύχωση
Εκτός από τους ελέγχους που θα διενεργούνται στα αεροδρόμιο, η ιρακινή αεροπορική εταιρεία Iraqi Airways και η κουβετιανή Kuwait Airways ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν.

Το Κουβέιτ, μια μικρή χώρα μεταξύ Ιράκ και Ιράν, ανέστειλε επίσης μέχρι νεοτέρας τη μετακίνηση επιβατών από και προς το Ιράν, ενώ ανακοίνωσε ότι συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Κομ.

Όμως αυτά τα μέτρα δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους Ιρακινούς, οι οποίοι αρχικά ανησυχούσαν για την εξάπλωση του νέου κορωναϊού από την Κίνα καθώς πολλές κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα τους έχοντας και Κινέζους στο προσωπικό τους. Πλέον απαγορεύεται η είσοδος στο Ιράκ σε οποιονδήποτε αλλοδαπό από την Κίνα.

Οι Ιρακινοί διερωτώνται για τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα τους, όπου οι ελλείψεις φαρμάκων και γιατρών είναι χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο Ιράκ αντιστοιχούν 10 γιατροί για κάθε 10.000 κατοίκους, λιγότεροι δηλαδή από όσοι στη Λιβύη.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Κάποιοι απλώς ανησυχούν, ενώ άλλοι προτείνουν λύσεις, λιγότερο ή περισσότερο αστείες.

Από χθες και μετά την ανακοίνωση για δύο νεκρούς από τον covid-19 στο Ιράν, πολλοί Ιρακινοί μοιράζονται και αναρτούν προσευχές που θα απομακρύνουν τον ιό, ενώ βίντεο από το Ιράκ και το Ιράν δείχνουν οικογένειες να θυμιατίζουν τα σπίτια τους, κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους, σκοτώνει τους ιούς.

Σλοβενία: Θετικοί δύο Σλοβένοι επιβάτες του Diamond Princess
Δύο Σλοβένοι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είναι οι πρώτοι που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωναϊό COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Το ζευγάρι, αν και ασυμπτωματικό, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας. Οι άλλοι τέσσερις Σλοβένοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και δύο έχουν ήδη επιστρέψει στη Σλοβενία με εμπορική πτήση.

Το ζευγάρι που έδειξε θετικό είναι ασυμπτωματικό και νιώθουν καλά, είπε σε ειδική συνέντευξη τύπου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (NIJZ) Μάγια Σότσαν.

Στο μεταξύ, οι άλλοι δύο Σλοβένοι, που έφτασαν στη χώρα, υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις και βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κορωναϊό COVID-19. Ωστόσο, παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση, για τις επόμενες 14 ημέρες, στη διάρκεια της οποίας θα υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Η επίκληση του covid 19 δεν τον έσωσε από την απέλαση
Με ελπίδα να αποφύγει την απέλαση του από τον Καναδά ένας αιτών άσυλο από την Κίνα επικαλέστηκε την ανησυχία του να μολυνθεί από τον νέο κορωναϊό. Μάταια, όμως, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο δικηγόρος του.

Ο Ρουεπάνγκ Κάο, 36 ετών, έφτασε το 2004 στον Καναδά όπου προσπαθεί εδώ και καιρό να λάβει πολιτικό άσυλο.

Το αίτημά του είχε απορριφθεί και στην τελευταία του προσφυγή ενώπιον της καναδικής δικαιοσύνης χθες Πέμπτη, ο άνδρας δήλωσε ότι «φοβάται και ανησυχεί για τη ζωή του», αν επιστρέψει στην πατρίδα του «όπου μαίνεται η επιδημία ενός θανατηφόρου ιού».

Ο Καναδάς έχει αναστείλει τις απελάσεις Κινέζων πολιτών προς την Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του covid-19, αλλά όχι προς την υπόλοιπη Κίνα.

Ο Ρουεπάνγκ πρόκειται να απελαθεί στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου ο δικαστής έκρινε ότι δεν κινδυνεύει πολύ να μολυνθεί.

«Στην πραγματικότητα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση και το ποσοστό θνησιμότητας σε πολλές περιοχές της Κίνας είναι μικρά», δήλωσε ο Καναδός δικαστής Ρόμπερτ Μπερνς.

«Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό, η έκβαση είναι θετική», πρόσθεσε. «Ο κίνδυνος δεν μοιάζει λοιπόν να είναι πολύ πιο αυξημένος σε σχέση με την πιθανότητα να προσβληθεί από άλλες ιογενείς ασθένειες, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρες».

Πηγή: ΕΡΤ