Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 96-78: Δεν άντεξε και κατέρρευσε…

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ συνεχίζει να αγνοεί τη νίκη στη Μαδρίτη καθώς δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση απέναντι στην (ελλιπέστατη) Ρεάλ γνωρίζοντας την ήττα με 96-78. 10η συνεχόμενη νίκη για τη «βασίλισσα» κόντρα στους «πράσινους».

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το τελικό σκορ και η διαφορά των 18 πόντων υπέρ της Ρεάλ δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα. Απλούστατα ήταν αποτέλεσμα της…. απογοήτευσης των παικτών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι για 28 λεπτά ήταν ανταγωνιστικοί και έδειχναν ότι μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό σε μια αφιλόξενη έδρα!

Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι το 28′ ήταν κοντά στο σκορ (65-62) και άφηνε υποσχέσεις για μια μεγάλη υπέρβαση. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Τις στιγμές που πλησίαζε στο ένα σουτ, η Ρεάλ έβρισκε τρόπους να «χτίσει» διαφορά, με τους παίκτες του Πάμπλο Λάσο να… παίρνουν πολλά φάουλ και να «κατασκηνώνουν» στη γραμμή των βολών. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν 24/30 βολές έναντι 14/17 του Παναθηναϊκού.

Βέβαια σε αυτό έπαιξαν ρόλο κάποιες βιαστικές επιλογές των «πρασίνων» και δη του Ράις, τη στιγμή που η διαφορά κυμαίνονταν μεταξύ 3 και 6 πόντων. Όμως κάποιες ενέργειες του Τρέι Τόμπκινς (11π., 4ριμπ.) που ήταν ο παίκτης κλειδί του ματς, σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς Ταβάρες (15π., 10ριμπ.) και Καμπάτσο (14π., 10ασ.) έμελλε να «γράψουν» την ιστορία του αγώνα.

Βέβαια κάλλιστα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η ελληνική ομάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία καθώς σε αυτό το ματς απουσίαζαν τέσσερις κομβικοί παίκτης των Μαδριλένων όπως είναι οι Ράντολφ, Γιουλ, Τέιλορ και Κοζέρ! Ακόμα και έτσι η Ρεάλ έδειξε το πόσο μεγάλο «βάθος» διαθέτει ως ομάδα…

Το ματς

Οι δύο πρώτες φάσεις του αγώνα μπορεί να ήταν ελπιδοφόρες για το ματς και την εξέλιξη του σκορ, αλλά η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική. Μετά το 5-5 του 2′ η Ρεάλ «δυνάμωσε» στην άμυνα, γύρισε καλά τη μπάλα στην επίθεση και είτε με τον Ταβάρες, είτε τον Καμπάτσο, είτε με τον Ντεκ άρχισε να «χτίζει» διαφορά στο σκορ. Με ένα σερί 10-0 πήρε διαφορά 10 πόντων (15-5 στο 5′) και έκτοτε μπόρεσε να ελέγξει απόλυτα το ματς.

Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην άμυνα και δη στο «ζωγραφιστό» ενώ έστελναν συνέχεια τους παίκτες της Ρεάλ στη γραμμή των βολών. Οι Τάβαρες (9π., 5ριμπ.) και Ντεκ (8π.) είχαν κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο έφερε τους γηπεδούχους στο +11 (27-16) ενώ το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός ήταν να μειώσει σε 19-14.

Στην δεύτερη περίοδο μπορεί η ελληνική ομάδα να μείωσε σε 29-24 στο 12′ αλλά η Ρεάλ πάτησε εκ νέου το πόδι της στο γκάζι και με ένα επιμέρους 11-2 προηγήθηκε με 14 πόντους διαφορά (40-26) στο 15′. Όμως η ευστοχία του Παναθηναϊκού έξω από τα 6.75 μέτρα (7/10 τρίποντα στο ημίχρονο) και παρά την μεγάλη διαφορά στις βολές (8/13 η Ρεάλ, 2/2 ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό του αγώνα) έφεραν το ματς μόλις στο -6 (48-41). Οι Τόμας, Παπαπέτρου, Καλάθης και Ράουτινς ήταν οι απειλές για το καλάθι της Ρεάλ αλλά τα αμυντικά «κενά» ή αν προτιμάτε το εξαιρετικό διάβασμα της Ρεάλ «φρέναραν» τον Παναθηναϊκό.

Κάτι που φάνηκε να αλλάζει στην 3η περίοδο του αγώνα. Με… αντεπίθεση διαρκείας, ο Παναθηναϊκός μείωσε στο… τρίποντο (51-48 στο 22′) και παρέμεινε σε απόσταση ενός σουτ (68-65) έως και το 28′. Όμως με ένα 5-0 στο τέλος, οι Μαδριλένοι έκλεισαν το γ’ δεκάλεπτο στο 73-65 βρίσκοντας λύσεις συνέχεια από τη γραμμή των βολών έχοντας σε τρία δεκάλεπτα 20/26 βολές έναντι μόλις 11/13 του Παναθηναϊκού.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι στιγμές που η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο από τους τρεις πόντους (αν και είχε την ευκαιρία) έμελλε να αποτελέσουν και το κλειδί του ματς. Ο Τρέι Τόμπκινς ήταν εκείνος που πήρε την κατάσταση στα χέρια του στην τελευταία περίοδο και με προσωπικές ενέργειες έστειλε την διαφορά στους 14 πόντους (83-69) στο 33′ και ουσιαστικά «έριξε» τους τίτλους τέλους του ματς. Ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +21 (94-73) στο 39′ με τη Ρεάλ να δίνει και διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της.

Τα δεκάλεπτα: 27-16, 48-41, 73-65, 96-78.

Πηγή: gazzetta.gr