Θρίαμβος της Ρεάλ στο Clasico ρίχνοντας την Μπάρτσα από την κορυφή

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν σαρωτική στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε δίκαιη νίκη με 2-0 επί της Μπαρτσελόνα στο Μπερναμπέου, για να επιστρέψει στην κορυφή με +1 έναντι των μπλαουγκράνα.

Μετά από τα δύο διαδοχικά χαστούκια στο πρωτάθλημα από Θέλτα και Λεβάντε και την εντός έδρας ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι στους “16” του Champions League, η Ρεάλ Μαδρίτης έψαχνε μία νίκη-δήλωση και την πέτυχε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.

Αφού έμεινε όρθια στο πρώτο 45λεπτο του Clasico έχοντας για κορυφαίο τον Κουρτουά, στο δεύτερο ημίχρονο θύμισε την ομάδα που σάρωνε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και έπαιρνε επί τρία συναπτά έτη το βαρύτιμο τρόπαιο, καθώς παρέσυρε στο διάβα της την Μπαρτσελόνα επικρατώντας απολύτως δίκαια με σκορ 2-0.

Ο Βινίσιους ήταν εκείνος που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη των μερένγκες στο 71′ και ο Μαριάνο εκείνος που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα γράφοντας το τελικό 2-0 λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο χορτάρι, με το φινάλε να βρίσκει την ομάδα του Ζιντάν να είναι ξανά μόνη στην κορυφή με +1 απέναντι στην παρέα του Λιονέλ Μέσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Ρεάλ στο Μπερναμπέου επί της Μπαρτσελόνα για το πρωτάθλημα μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες, με τους μερένγκες να ξεπερνούν μάλιστα σε γκολ τους μπλαουγκράνα στην La Liga, έχοντας 6.152 γκολ έναντι 6.151 των μεγάλων αντιπάλων τους.

Ο Τιμπό Κουρτουά έγινε επίσης ο πρώτος κίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από τη σεζόν 1974-75 που κρατά ανέπαφη την εστία του και στα δύο ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Μπαρτσελόνα μέσα στην ίδια σεζον, με τον Λιονέλ Μέσι να μετράει πλέον πέντε σερί ματς χωρίς γκολ ή ασίστ κόντρα στην Ρεάλ, όλα στη μετά-Ρονάλντο εποχή για τους Μαδριλένους.

ΤΟ ΜΑΤΣ
Το Clasico είχει να επιδείξει μόνο δύο σουτ από πλευράς Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο τέταρτο, τα οποία όμως ήταν άστοχα και δεν προκάλεσαν την παραμικρή ανησυχία στον Τερ Στέγκεν (στο 7′ ο Μπενζεμά, στο 15′ ο Κρόος), με την Μπαρτσελόνα από την πλευρά της να κρατάει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της και να έχει την πρώτη της μεγάλη ευκαιρία στο 21′.

Ο Μέσι τροφοδότησε τον Άλμπα που είχε προωθηθεί, ο αριστερός μπακ των μπλαουγκράνα σέρβιρε στον Γκριεζμάν που είχε πάρει θέση στο ύψος του πέναλτι και ο Γάλλος έκανε άμεσα το σουτ με το αριστερό, με τη μπάλα να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ο Κουρτουά μπλόκαρε σταθερά το σουτ του Μέσι μέσα από την περιοχή μετά από ωραία συνεργασία των Βιδάλ και Γκριεζμάν, με τη φάση αυτή να είναι ουσιαστικά το πρελούδιο για αυτό που θα παρακολουθούσε το κοινό στο Μπερναμπέου στη συνέχεια, με τον Βέλγο κίπερ να έχει δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις και να στερεί από τους μπλαουγκράνα την ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ.

Η πρώτη έγινε στο 34′, με τον Αρτούρ να αρχίζει κούρσα πίσω από τη σέντρα και να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας της Ρεάλ μετά από πανέξυπνη κάθετη πάσα του Γκριεζμάν αλλά να βλέπει το πλασέ του να αποκρούεται από το σώμα του εξερχόμενου Κουρτουά και να φεύγει κόρνερ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο πρώην κίπερ της Τσέλσι είπε όχι και στον Μέσι σε ένα μοναδικό τετ α τετ των δύο, με τον Αργεντινό να κάνει το δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής υπό την πίεση του Ράμος και τον Κουρτουά να διώχνει με τις γροθιές.

Αυτή η επέμβαση ήταν και η τελευταία μεγάλη φάση στο πρώτο ημίχρονο, που βρήκε την Μπαρτσελόνα να έχει την κατοχή και να βρίσκει μέσω του passing game αρκετές καλές φάσεις και την Ρεάλ να περιμένει την περισσότερη ώρα την αντίπαλό της και να ψάχνει τις ευκαιρίες της μέσα από γρήγορο transition αλλά να υστερεί στην τελική πάσα και έτσι να μην απειλεί τον Τερ Στέγκεν.

Στο δεύτερο ημίχρονο το ματς απέκτησε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και έγινε πιο ελκυστικό για το κοινό, με την Ρεάλ να ανεβάζει στροφές και να παίρνει τη σκυτάλη από την Μπαρτσελόνα όσον αφορά στην παραγωγή μεγάλων ευκαιριών, υποχρεώνοντας τον Τερ Στέγκεν να… πιάσει δουλειά.

Στο 56′ ο Γερμανός κίπερ απογειώθηκε στην αριστερή του γωνία για να βγάλει σε κόρνερ εκπληκτικό φαλτσαριστό σουτ του Ίσκο (πρώτη ευκαιρία της Ρεάλ στο Clasico), στο 61′ ήταν ο Πικέ που έδιωξε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Ίσκο, ενώ στο 63′ το μονοκόμματο δεξί σουτ του Μπενζεμά από πλεονεκτική θέση έστειλε τη μπάλα να φύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Οι φάσεις αυτές έστελναν μήνυμα για την εικόνα του ντέρμπι, με την Ρεάλ να επικρατεί όσον αφορά σε ένταση και κερδισμένες μονομαχίες και στο 71′ ήρθε η στιγμή που άλλαξε τα δεδομένα: Ο Κρόος έβγαλε ωραία κάθετη πάσα για τον Βινίσιους που μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και έκανε το σουτ από πλάγια θέση, η μπάλα είχε κατεύθυνση προς την εστία ωστόσο βρήκε στο πόδι του Πικέ και άλλαξε πορεία, για να ξεγελάσει τον Τερ Στέγκεν και να καταλήξει στο βάθος της εστίας του (1-0).

Αυτό ήταν το πρώτο γκολ για την Ρεάλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Μπερναμπέου μετά τον Αύγουστο του 2017 (ματς ισπανικού Σούπερ Καπ), με τον Βινίσιους να γράφει μάλιστα ιστορία καθώς έγινε ο νεότερος σκόρερ σε Clasico στον 21ο αιώνα, σε ηλικία 19 ετών και 233 ημερών.

Το γκολ αυτό έδωσε έναν ακόμα πιο τρελό ρυθμό στο Clasico, με την Μπαρτσελόνα να προσπαθεί για την ισοφάριση αλλά να μην την βρίσκει ούτε στο 75′ (σωτήριο κόψιμο του Μαρσέλο σε επέλαση του Μέσι) ούτε στο 83′ (κεφαλιά του Πικέ άουτ μετά από εκτέλεση φάουλ του Μέσι) και το καταδικαστικό δεύτερο γκολ για την ομάδα του Σετιέν να έρχεται στις καθυστερήσεις.

Ο Ζιντάν έριξε στο ματς στο 91′ τον Μαριάνο Ντίας αντί του Καρίμ Μπενζεμά κλείνοντας τις αλλαγές του και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο επιθετικός από την Δομινικανή Δημοκρατία τον δικαίωσε 100%, αφού πλαγιοκόπησε την άμυνα της Μπαρτσελόνα από τα δεξιά αφήνοντας πίσω του τον Ουμτιτί και με πλασέ στην κλειστή γωνία του Τερ Στέγκεν έγραψε το 2-0.

Αυτό ήταν το πιο γρήγορο γκολ που έχει πετύχει παίκτης σε Clasico στον 21ο αιώνα μπαίνοντας ως αλλαγή, καθώς χρειάστηκε μόλις 50”, με το φινάλε του αγώνα να βρίσκει την Ρεάλ να πανηγυρίζει την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα στο Μπερναμπέου μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες από την Μπαρτσελόνα καθώς και τα πρώτα της γκολ κόντρα στους Καταλανούς σε αυτό το γήπεδο από τον Αύγουστο του 2017!

Πηγή: sport24.gr