Αικ. Σακελλαροπούλου: Τα ελληνικά και συγχρόνως ευρωπαϊκά σύνορα είναι απαραβίαστα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε νωρίτερα σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Εσθονίας Kέρστι Κάλιουλαϊντ, η οποία την συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η Εσθονή Πρόεδρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι η λήξη των περιορισμών θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή. Σημείωσε ακόμη ότι στην Εσθονία, μια από τις πιο αναπτυγμένες ψηφιακά χώρες παγκοσμίως, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική συνδρομή, χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης στους περιοριστικούς κανόνες και κατά το διάστημα του Πάσχα. Επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια με θετικό πνεύμα, αλληλεγγύη και αισιοδοξία. Συνεχάρη την Εσθονή ομόλογό της για την πρωτοβουλία διεξαγωγής διεθνούς διαδικτυακού μαραθωνίου «Hackathon» για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών κατά του κορωνοϊού.

Για την κρίση στον Έβρο, η κ. Κάλιουλαϊντ τόνισε ότι η προστασία των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η εργαλειοποίηση των προσφύγων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, το προηγούμενο διάστημα, δέχθηκε ιδιαίτερα αυξημένη πίεση στα σύνορά της με την Τουρκία, αλλά αντιμετώπισε την κατάσταση με σύνεση και ορθολογισμό που δεν επέτρεψαν την κλιμάκωσή της. Κατέστησε σαφές, τέλος, ότι τα ελληνικά σύνορα, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης, είναι απαραβίαστα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ