Συναγερμός στην Λάρισα: Κρούσματα κορωνοϊού σε οικισμό Τσιγγάνων

Συναγερμό στο θάλαμο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει ο εντοπισμός 13 κρουσμάτων κορωνοϊού σε οικισμό Τσιγγάνων στη Λάρισα, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα από τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης, με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου, κατόπιν συνεννόησης με τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη.

Πρόκειται για τον οικισμό της συνοικίας Νέας Σμύρνης, με πληθυσμό περίπου 3.000 άτομα, όπου χτες εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορωνοϊού και συγκεκριμένα ένας 32χρονος, ο οποίος προκάλεσε τον συναγερμό.

Κατά την ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου κρούσματος από ειδικό συνεργείο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ, που μετέβη στη Λάρισα με εντολή του κ. Χαρδαλιά, εντοπίστηκαν 31 επαφές που είχε, και στα πρώτα 17 τέστ που έγιναν βρέθηκαν 12 θετικοί. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του οικισμού, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων και τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί.

Από σήμερα το πρωΐ θα απομακρυνθούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου.

Σημειώνεται ότι η καραντίνα ισχύει από την 09-4-2020 και ώρα 23:00 έως και την 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

1. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.

2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

4. Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ