Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορά της

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, χθες, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε αρχικά ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία, σχεδόν σε καθημερινή βάση με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαμορφώνονται από κοινού οι τρόποι διαχείρισης των βασικών εθνικών ζητημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «…έχει δημιουργηθεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιου λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας, και δημόσια συζήτηση γι’ αυτό.»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου». Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορα της και πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό, και πως το απέδειξε αυτό τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου αποκρούστηκε μία απόπειρα, οργανωμένης παραβίασης των συνόρων με όρους εισβολής ή υβριδικής απειλής. Στην συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλός σημείωσε ότι «αυτή η σθεναρής και αποφασιστική στάση, νόμιζα ειλικρινά ότι μέχρι πρότινος ενοχλεί μόνο την Τουρκία. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί και ετερόκλητες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Κι αυτή η υπόθεση, ενδεχομένως να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία, προκειμένου να αμαυρωθεί λίγο το επίτευγμα του Έβρου».

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «αυτά τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας! Γιατί θεωρώ «σπέκουλα», να ξεσηκώνουν πολιτικές δυνάμεις αυτό που γράφτηκε, μια χονδροειδής, δηλαδή ψευδής, είδηση σε Μέσο του εξωτερικού, το οποίο έκανε λόγο για δεκάδες Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, επικαλούμενοι μάλιστα σε λάθος τόπο, το Μελισσοκομείο. Όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου! Άρα πρόκειται για χονδροειδή ψεύδη, τα οποία δυστυχώς έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στο εσωτερικό της χώρας. Κακώς! Το να στοιχίζονται λοιπόν πολιτικές δυνάμεις πίσω, από τέτοιους είδους δημοσιεύματα, να δημιουργήσουν πολιτικό θόρυβο στο εσωτερικό της χώρας ή φθορά στην κυβέρνηση ή ακόμα εκόντες-άκοντες και μία τεχνική όξυνση της έντασης, είναι πράγμα που πραγματικά με ξεπερνά. Δεν προσφέρονται έτσι καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της Πατρίδος

Ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφ’ ενός τη συνθήκη της Λωζάννης και αφ’ ετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου. «Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου» επεσήμανε περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και στην συνέχεια ανέφερε ότι τα τμήματα αυτά διέπονται από κοινά ως επί των πλείστων χαρακτηριστικά που είναι τα εξής:

« – Πυκνή βλάστηση, κατάφυτα και αδιαπέραστα σε κάποια σημεία, πραγματική ζούγκλα.

– Πλημμύρες το Χειμώνα, καλύπτονται από νερό το χειμώνα. Σε διαρκή βάση, σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Κι αυτό βέβαια ισχύει για δεκαετίες.

– Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο Τούρκος Πρέσβυς, ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω ασφαλώς έχει συνοριακή διαφορά.

– Η πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα, σε κάθε φυσικό πρόσωπο είναι πάντα πολύ δύσκολη. Για πάρα πολλά χρόνια σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα κυριολεκτικά δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας, πολλώ μάλλον στρατιωτικός».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, ακόμα, ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μήκους 26 χιλιομέτρων, είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, και συγκεκριμένα την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα σήμανση του εδάφους. «Το ότι κάποιοι δυσανασχετούν με την κατασκευή του φράχτη είναι γνωστό. Οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες αλλά αυτό δεν μας αφορά, δεν είναι το ζήτημα σήμερα. Ο φράχτης θα γίνει» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εν συνεχεία ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο περιστατικό στον Έβρο λέγοντας ότι: «Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, όπως είπα, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω. Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη, λοιπόν, ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν πολύ καλά το καθήκον τους και πως προστατεύουν απόλυτα την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και θα το ξανακάνουν αν χρειαστεί. «Δυστυχώς όλη αυτή η συζήτηση, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, εκτός των άλλων επηρεάζει αρνητικά και το ηθικό των στελεχών. Είναι κρίμα να γίνεται αυτή η ζημιά μετά την τόση προσπάθεια που κατέβαλλαν, συνεχίζουν να καταβάλλουν και θα καταβάλλουν ξανά εάν και όταν χρειαστεί. Θεωρώ ότι αυτό το συγκεκριμένο τελευταίο μήνυμα επιβάλλεται να το εκπέμψω, από εδώ από την έδρα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είναι το τελευταίο σημείο, αλλά επιτρέψτε μου, δεν είναι καθόλου ασήμαντο ιδίως αυτήν την ώρα» κατέληξε ο ΥΕΘΑ.

Κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι: «Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να ασκούμε εξωτερική πολιτική αρχών, πάντα με βάση μας το Διεθνές Δίκαιο και την νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον. Το διάστημα των τεσσάρων και πλέον μηνών που μεσολάβησε από την τελευταία μας συνάντηση, έγιναν πρωτίστως τα εξής: Πρώτον, η έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας. Δεύτερον, η έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς παγκοσμίως συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και τρίτον, από την συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, στις συλλογικές προσπάθειες αφ’ ενός αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφ’ ετέρου της εξόδου από την πανδημία και της επιστροφής στην κανονικότητα».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, ακόμα, ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, οφείλω να πω ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, υφίσταται άλλωστε σαφής συνταγματική πρόβλεψη και θέση. Αναφορές σε δήθεν «κατάληψη», υπογραμμίζω τη λέξη, εθνικού εδάφους που είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται. Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας προχώρησε σε εξιστόρηση των γεγονότων που έγιναν στον Έβρο, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, όπως σημείωσε, για τα πραγματικά περιστατικά. Συγκεκριμένα είπε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία εζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Αυτά είναι τα περιστατικά».

Ο κ. Δένδιας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό. Η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα στην Ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Κατά τούτο δεν προτίθεμαι να συμπράξω αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε ότι: «Θα ήθελα να σας δηλώσω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη, έστω και ενός χιλιοστού, εθνικού εδάφους. Επίσης θα ήθελα μετά επιτάσεως να τονίσω και να είστε βέβαιοι για αυτό ότι αν όντως απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, αν όντως διακυβευτεί η εθνική μας ανεξαρτησία και αν όντως τεθεί εν αμφιβόλω το ύψιστο εθνικό αγαθό της εθνικής ασφαλείας, το οποίο εγγυώνται απολύτως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα επιτελέσουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας στο ακέραιο, άμεσα, αποφασιστικά και νικηφόρα, αντλώντας τη δύναμή μας από την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει ο Ελληνικός λαός τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ