Τουρκία: Φιέστα μισαλλοδοξίας και προσευχή στην Αγία Σοφία από τον Ερντογάν

Μια φιέστα μισαλλοδοξίας έξω από την Αγία Σοφία πραγματοποίησε το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν, για να πανηγυρίσει την άλωση της Κωνσταντινούπολης σαν σήμερα το 1453.

Η φιέστα μετά ιστορικής αναπαραστάσεως σε τείχος που έχει στηθεί σαν σκηνικό πλατό στο Χόλυγουντ έχει τις ευλογίες του ίδιου του προέδρου Ερντογάν.

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν θα επιτρέψουν μεγαλοπρέπειες άλλων ετών.

Αυτή η φιέστα σε ζωντανή σύνδεση από την κρατική τηλεόραση, έχει στόχο να δώσει πατριωτική αίγλη στο κίνημα του ερντογανισμού, στην ίδια την πόλη που εκλογικά του γύρισε δύο φορές την πλάτη και πέρασε στην αντιπολίτευση. Και δεύτερον έχει και μια μνησικακία. Να ερεθιστεί και η Ελλάδα, που θεωρεί αποφράδα ημέρα την σημερινή για τους Τούρκους λαμπρή επέτειο.

Και γι’ αυτό ανέλαβε ρόλο ο γαμβρός του προέδρου, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Πρόσφατα παρουσίαζε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φέρει το επώνυμό του στα μέσα ενημέρωσης. Και ανάρτησε χάρτη που δείχνει υπέρπτηση του drone αυτού κοντά στον Έβρο και με την εξής νεοθωμανική τοποθέτηση.

Αφηνόταν να εννοηθεί ότι η πτήση του προγράμματος με την κωδική ονομασία 1453, ήδη από το Μάρτιο σε εφαρμογή, πέρασε και στην ελληνική πλευρά. Σιωπηλός υπαινιγμός.

Κατά τα άλλα το ηθικόν δεν είναι και τόσο ακμαίον στον τουρκικό στρατό. Με την κατηγορία του πραξικοπηματία γκιουλενιστή απεπέμφθη ταγματάρχης, δεξί χέρι του Αρχηγού Στρατιάς του Αιγαίου.

Με πληροφορίες από ant1news.gr και rt.com