Άρης – ΑΕΚ 2-2: Ο Λιβάγια έστειλε την “Ένωση” στον τελικό

Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ματς της χρονιάς. Με τις εναλλαγές συναισθημάτων να αποδεικνύουν πως αυτά γίνονται ΜΟΝΟ στο ποδόσφαιρο. Μια ΑΕΚ που στο πρώτο ημίχρονο κυριάρχησε. Ένας Άρης τυχερός, που δεν έμεινε πίσω στο σκορ. Που έκανε δύο τελικές στο δεύτερο μέρος. Και που οι δύο έγιναν γκολ. Το δεύτερο στο 93′. Όταν διαμορφωνόταν το 2-0 από τον Ντιγκινί, η κίτρινη πλευρά της Θεσσαλονίκης γιόρταζε την πρόκριση στον τελικό. Υπολόγιζαν χωρίς τον Μάρκο Λιβάγια.

Δευτερόλεπτα πριν ο χρόνος εκπνεύσει, ο Λιβάγια ήταν – ξανά – εκεί. Ο Κροάτης στο 96′ κατάφερε να μειώσει σε 2-1 και να στείλει το ματς στην παράταση. Φιλί ζωής στην ΑΕΚ. Που έγινε… σφραγίδα πρόκρισης στην παράταση, όταν ο ίδιος παίκτης διαμόρφωνε το τελικό 2-2 και έστελνε οριστικά και αμετάκλητα την ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου. Για πέμπτη σερί φορά μάλιστα. Αριθμός ρεκόρ από τότε που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό.

To ματς

Η σκακιέρα της τακτικής

Ο Μίχαελ Ενινγκ χρειάστηκε να κάνει αρκετες αλχημείες για να καλύψει τα προβλήματα απουσιών της ομάδας του. Ο τεχνικός του Άρη παρεταξε την ομάδα του με σύστημα 4-4-1-1 , επιλέγοντας τον Σάσα στο δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής, τον Ρόουζ στα στόπερ δίπλα στον Δεληζήση και τον Τόνσο ως παρτενέρ του Ματίγια στα αμυντικά χαφ. Ο Μάσιμο Καρέρα επέλεξε ένα σύστημα 4-3-3 , ενώ εμπιστεύτηκε τον Μπακάκη στο δεξί άκρο της άμυνας, παρά τις ενοχλήσεις στους προσαγωγούς που ένιωθε τις προηγούμενες μέρες. Αυτή ήταν και η πρώτη συμμετοχή του Μπάρκα στο κύπελλο τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ενώ στη θέση του Σιμάνσκι στη μεσαία γραμμή ξεκίνησε ο Σιμόες και στη κορυφή της επίθεσης ο Ολιβέιρα αντί του Αραούχο.

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό….

Αναγνωριστικο το ξεκίνημα του παιχνιδιού για τις δύο ομάδες, που έδειξαν στα πρώτα λεπτά να έχουν το μυαλό τους αποκλειστικά στο να προσέχουν τα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι στο πρώτο τέταρτο του αγώνα δεν σημειώθηκε ούτε μια αξιόλογη εύκαιρα μπροστά στις δύο εστίες.

Η ευκαιρία του Φέτφα και η απάντηση του Βέρντε

Στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης ο Φετφατζίδης προσπάθησε με ατομική προσπάθεια να αποφύγει τρεις αμυντικούς της ΑΕΚ και σούταρε έξω από τη μεγάλη περιοχή, όμως η μπάλα κόντραρε στον Μπακάκη και ο Μπάρκας τη μπλόκαρε εύκολα. Στη συνέχεια η ΑΕΚ πήρε τον έλεγχο του αγώνα και πίεσε για ενα τρίλεπτο τους γηπεδούχους, έχοντας και τη κατοχή της μπάλας. Στη πιο καλή στιγμή για την ομάδα του Καρέρα, ο Βέρντε δεν κατάφερε σε τετ α τετ με τον Κουέστα να αποφύγει τον τερματοφύλακα του Άρη που έδιωξε τη μπάλα.

Η σωτηρία επέμβαση του Μπάρκα

Ο Βέρντε έκανε τραγικό λάθος στο 31ο λεπτό της αναμέτρησης, χάνοντας τη μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του. Ο Κόρχουτ, όμως, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το λάθος του παίκτη της ΑΕΚ, καθώς προσπάθησε να γυρίσει τη μπάλα, όμως ο Μπάρκας απομάκρυνε σωτηρία τη μπάλα.

Η παρουσία του Σιμόες

Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα κατάφερε να πάρει και στη συνέχεια τον έλεγχο του παιχνιδιού. Η παρουσία του Σιμόες στη μεσαία γραμμή λειτούργησε καταλυτικά, καθώς επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να κερδίσουν τη μάχη του κέντρου και να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα.

Τεράστια ευκαιρία του Ολιβέιρα

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου η ΑΕΚ έχασε μια απίστευτη ευκαιρία με τον Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος επιθετικός έγινε, μετά από κόντρες, κάτοχος της μπάλας μέσα στη μικρή περιοχή, όμως, σούταρε άστοχα και σπατάλησε τη καλύτερη στιγμή του πρώτου ημιχρόνου.

Ξεκίνημα με αλλαγές

Το δεύτερο μισό της αναμέτρησης ξεκίνησε με αναγκαστική αλλαγή για την ΑΕΚ, με τον Παουλίνιο να περνάει στη θέση του Μπακάκη, που αισθάνθηκε ενοχλήσεις. Αλλαγή τακτικής έκανε από τη πλευρά του ο Ένινγκ, με τον Μανσίνι να περνάει στη θέση του Λάρσον, που δεν φάνηκε ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο.

Γκολ από τον Μανσίνι

Ο Άρης μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Στο 57ο λεπτό, μάλιστα, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, μετά από μια καταπληκτική ατομική προσπάθεια του Φετφατζίδη, που μπήκε από δεξιά στη μεγάλη περιοχή και γύρισε τη μπάλα και ο Μανσίνι με προβολή την έστειλε στα δίχτυα. Σαν να μην έφτανε αυτό για τον Μάσιμο Καρέρα, είδε και τον Λόπεζ να μη μπορεί να συνεχίσει, με τον Χούλτ να παίρνει τη θέση του.

Δοκάρι για την ΑΕΚ

Ο Μάσιμο Καρέρα αποφάσισε να τα παίξει ολα για όλα και στο 73ο λεπτό πέρασε στο παιχνίδι τον Αραούχο στη θέση του Κριστισιτς. Δυο λεπτά αργότερα η ΑΕΚ έχασε τεράστια ευκαιρία για να φτάσει στην ισοφάριση, όταν μετά από γέμισμα του Μάνταλου, ο Σιμόες έπιασε τη κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Κουέστα, που στη συνέχεια τη μπλοκαρε. Ο Ένινγκ πέρασε στο παιχνίδι τον Μπα, προκειμένου να ενισχύσει τη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του.

Απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων στις καθυστερήσεις

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντιγκινί θα διπλασιάσει τα τέρματα για την ομάδα του, με τους παίκτες του Άρη να πανηγυρίζουν έξαλλα. Και ενώ ολα έδειχναν ότι η ομάδα του Ένινγκ θα πάρει τη πρόκριση για τον τελικό, ήρθε το γκολ του Λιβάγια στο έκτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Ο Παουλίνιο έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Κροάτης εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας του Άρη και με διπλή προσπάθεια νίκησε τον Κουέστα.

Γκολ από το πουθενά ο Λιβάγια

Οι δύο ομάδες έδειχναν να έχουν μείνει από δυνάμεις στο ξεκίνημα της παράτασης , ενώ χαρακτηριστικο είναι το γεγονός οτι οι ποδοσφαιριστές έκαναν αρκετά λάθη στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο άνθρωπος που έσωσε την ΑΕΚ, όμως, στη κανονική διάρκεια του αγώνα είχε διαφορετική άποψη. Δυο λεπτά πριν την λήξη του πρώτου μισού της παράτασης, ο Λιβάγια δέχτηκε τη πάσα του Ολιβέιρα και μέσα από τη μεγάλη περιοχή και αριστερά, πλάσαρε έξοχα τον Κουέστα. Οι παίκτες του Άρη δεν είχαν κουράγιο να αντιδράσουν , ενώ η ΑΕΚ θα μπορούσε να πετύχει και τρίτο γκολ, όμως ο Ολιβέιρα είχε δοκάρι στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Αξίζει να σημειωθεί οτι η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με οκτώ παίκτες, εξαιτίας των αποβολων των Μανταλου, Ολιβέιρα και Σιμόες.

Άρης (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Κόρχουτ, Δεληζήσης, Ρόουζ, Σάσα, Ματίγια, Τόνσο (96’ Μαρτίνες), Γκάμα (89’ Ντιγκινί), Φετφατζίδης (78’ Μπα), Λάρσον (49’ Μανσίνι), Ιντέγε.

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Λόπες (64’ Χουλτ), Μπακάκης (46’ Παουλίνιο), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Κρίστισιτς (73’ Αραούχο), Σιμόες, Μάνταλος, Λιβάγια (110’ Σιμάνσκι), Βέρντε (65’ Αλμπάνης), Ολιβέιρα.

Πηγή: to10.gr