ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1 – 2: Πρωταθλητές και μαθηματικά οι “ερυθρόλευκοι”

Ο Ολυμπιακός με σκόρερ τους Καμαρά και Ελ Αραμπί πέρασε νικηφόρα και από το ΟΑΚΑ, παίζοντας εντυπωσιακά στο πρώτο ημίχρονο και κατέκτησε και μαθηματικά το 45ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Η ΑΕΚ μείωσε σε 1-2 με τον Αραούχο και πλέον κυνηγάει τον ΠΑΟΚ για τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

Και με τη βούλα πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός για 45η φορά στην ιστορία του. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-1 της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ, με σκόρερ τους Ελ Αραμπί (38’) και Καμαρά σε ένα επιθετικό κρεσέντο στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος κατέβασε ταχύτητα και η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία με τον Αραούχο να μειώσει στο 66’.

Τελικά δεν προχώρησε σε καμία έκπληξη ο Πέδρο Μαρτίνς ως προς την ενδεκάδα, καθώς επέλεξε τον Φορτούνη αντί του Λοβέρα σε σχέση με τον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ και η επιλογή του βγήκε στο 100%. Κατά τ’ άλλα, στο 4-3-3 που χρησιμοποίησε, ο Σα υπερασπίστηκε την εστία, στην τετράδα της άμυνας ήταν οι Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα και Τσιμίκας, τριάδα στα χαφ οι Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης και πιο προωθημένος ο Καμαρά, ο Φορτούνης στα… χαρτιά ήταν στο αριστερό «φτερό», αλλά είχε ελεύθερο ρόλο, ο Μασούρας στο δεξί «φτερό» και ο Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Μάσιμο Καρέρα που δεν είχε στη διάθεσή του τους Μπάρκα, Μάνταλο, Λόπες, Ολιβέιρα, Σιμόες και Μπακάκη, επέλεξε στο 4-2-3-1 τον Τσιντώτα κάτω από τα δοκάρια, τους Παουλίνιο, Σβάρνα, Τσιγκρίνσκι και Χουλτ στην άμυνα, τους Κρίστισιτς, Σιμάνσκι στα χαφ, τους Βέρντε και Αλμπάνη στις πτέρυγες και τον Λιβάγια πίσω από τον Αραούχο.

«ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗ, ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗ ΚΑΙ… 0-2!

Ο Ολυμπιακός μπήκε όπως συνηθίζει να μπαίνει στη μετα-καραντίνα εποχή. Μπήκε με σκοπό να πιέσει ψηλά και να επιβληθεί με το «καλημέρα». Ήταν τόσο ασφυκτικό το πρέσινγκ των Πειραιωτών, που λίγο έλειψε στο πρώτο τρίλεπτο ο Τσιντώντας να χάσει την μπάλα από τον Ελ Αραμπί τρεις φορές!

Νωρίς-νωρίς έδειξαν τις διαθέσεις τους οι φιλοξενούμενοι με τον εντυπωσιακό Φορτούνη να κάνει… σμπαράλια όλο τον «κιτρινόμαυρο» άξονα και στο πρώτο 20λεπτο να έχει ένα δοκάρι στο 19’ με μία σουτάρα έξω από την περιοχή και να μην του πιστώνονται δύο ασίστ σε ισάριθμες εκπληκτικές πάσες σε Μασούρα (5’) και Ελ Αραμπί (14’) που έχασαν ευκαιρίες για να βάλουν τον Ολυμπιακό πολύ γρήγορα σε θέση οδηγού.

Οι «ερυθρόλευκοι» με «μαέστρο» τον Φορτούνη και συμπαραστάτες τους Ελαμπντελαουί, Μασούρα και Καμαρά, είχαν φτάσει στο σημείο να έχουν ακόμα και 76% κατοχή απέναντι σε μία ΑΕΚ που δεν μπορούσε να «ανασάνει» και να περάσει τη σέντρα!

Στο τελευταίο τέταρτο ανέβηκε για τα καλά και ο Μπουχαλάκης, ο οποίος έως και το 30’ ήταν πολύ καλός. Απλώς ο Φορτούνης τους υπερκάλυπτε όλους! Ο Κρητικός χαφ όμως, από το 30’ και μετά ήταν «χάρμα ιδέσθαι». Απίστευτη διαγώνια μπαλιά του Μπουχαλάκη στον Μασούρα στο 38’ για να βγάλει ο διεθνής εξτρέμ τη σέντρα – λουκούμι στο δεξί πόδι του «εκτελεστή» Ελ Αραμπί για το 0-1 και στο 45’ έκλεψε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, έδωσε στον Φορτούνη δεξιά, εκείνος με τη σειρά του πήγε να ξαναβρεί τον Μπουχαλάκη, αλλά ο Καμαρά ήταν σε καλύτερη θέση και με αριστερό «δυναμίτη» έγραψε το 0-2.

Ο Μπουχαλάκης ήταν «μέσα» και στα δύο γκολ. Και ο Φορτούνης πάντως θα μπορούσε να μην έχει μόνο μία ασίστ, αλλά ας όψεται το δοκάρι του Τσιντώτα, αλλά και το γεγονός ότι οι Ελ Αραμπί και Μασούρας δεν εκμεταλλεύτηκαν τις πάσες «πάρε – βάλε» που τους πρόσφερε.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο, έχοντας ρόλο κομπάρσου (ο Καρέρα άλλαξε το σύστημα σε 5-3-2 με την είσοδο του Οικονόμου αντί του Αλμπάνη για να σώσει ό,τι… σωζόταν, αλλά και πάλι δεν έκανε τίποτα) και… μηδέν τελικές!

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ… 1-2

Στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε ένας εντελώς διαφορετικός Ολυμπιακός. Δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα του πρώτου 45λέπτου. Βγήκε από τα αποδυτήρια χωρίς να έχει την ίδια ένταση, οι παίκτες του Μαρτίνς έβγαζαν μία εικόνα προς τα έξω ότι θα έκαναν διαχείριση των δυνάμεών τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δώσει το δικαίωμα στην ΑΕΚ να ελπίζει ότι μπορεί να γίνει απειλητική προς την εστία του Σα.

Μπορεί έως το 60’ να μην είχε αισθανθεί κάποιον κίνδυνο ο Ολυμπιακός, αλλά μετά το πρώτο τέταρτο τα «στημένα» του «Δικεφάλου» προκάλεσαν πονοκεφάλους. Από ένα καλοχτυπημένο κόρνερ άλλωστε του Λιβάγια στο 66’, ο Αραούχο σε δεύτερο χρόνο και αφού η μπάλα βρήκε αρχικά στο δοκάρι σε κεφαλιά του (κόντραρε και στον Ομάρ), μείωσε σε 1-2.

Ο Μαρτίνς από τον πάγκο ούρλιαζε, ζητούσε από τους παίκτες του να είναι πιο απλοί στις ενέργειές τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ είχε αποκτήσει ψυχολογία και πίστεψε ότι μπορούσε να ισοφαρίσει. Ο Μαρτίνς προσπάθησε με κάποια τρικ με την είσοδο των Ραντζέλοβιτς, Καφού και Χασάνα στο παιχνίδι (πέρασε τον Καμαρά στο αριστερό «φτερό» της επίθεσης) να μπερδέψει την ΑΕΚ, ωστόσο, η «Ένωση» πίεζε και προσπαθούσε για το 2-2. Έχασε μία ευκαιρία με τον Οικονόμου (πάλι από κόρνερ), ααλλά ακαι ο Ολυμιακός είχε με τον Καμαρά στο 87’ μία καλή φάση για να σημειώσει το 1-3.

Μικρογραφία

AEK – Ολυμπιακός 1-2

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Τουρπέν (Γαλλία)

Σκόρερ: 66’ Αραούχο – 38’ Ελ Αραμπί, 45’ Καμαρά.

Κίτρινες: 7’ Λιβάγια, 55’ Σεμέδο, 83΄ Μπουχαλάκης.

Συνθέσεις

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Παουλίνιο, Σβάρνας (88’ Χριστόπουλος), Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Κρίστισιτς, Σιμάνσκι, Βέρντε (83’ Μαχαίρας), Αλμπάνης (31’ Οικονόμου), Λιβάγια, Αραούχο.

Ολυμπιακός: Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Γκιγιέρμε, Καμαρά (92’ Λοβέρα), Φορτούνης (71’ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας (77’ Καφού), Ελ Αραμπί (77’ Χασάν).

Πηγή: Το Φως των Σπορ