Άνοιξαν οι ουρανοί σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας (Βίντεο)

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν χθες την Μακεδονία αλλά και την Πέλλα.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής 05/07. Το φαινόμενο διήρκησε 45 περίπου λεπτά και χαρακτηρίστηκε από την πολύ υψηλό ρυθμό βροχόπτωσης, ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Όπως προκύπτει από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Θεσσαλονίκη, στο σταθμό του Κορδελιού έπεσαν 17.6 χιλιοστά βροχής σε 10 μόλις λεπτά, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της καταιγίδας καταγράφηκαν συνολικά 27.2 χιλιοστά. Στον σταθμό της Σίνδου η ολική βροχόπτωση ανήλθε σε 28.2 χιλιοστά, με μέγιστο ρυθμό βροχόπτωσης τα 15.2 χιλιοστά ανά δεκάλεπτο.

Εντυπωσιακή ήταν η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο γράφημα που ακολουθεί, η πτώση της θερμοκρασίας στη Σίνδο πλησίασε τους 15 βαθμούς σε 40 μόλις λεπτά. Στον ίδιο σταθμό καταγράφηκε ριπή ανέμου ίση με 84 χλμ/ώρα στις 14:56, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της βροχόπτωσης.

Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-10, που πάρθηκε στις 14.50 (μέγιστη ραγδαιότητα βροχόπτωσης στο σταθμό του Κορδελιού), φαίνεται ότι η κορυφή του καταιγιδοφόρου νέφους έχει θερμοκρασία κάτω από -40 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Πελλα ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αυτές τις ημέρες πολλοί αγρότες βρίσκονται στα χωράφια τους για την συγκομιδή κερασιών αλλά και άλλων φρούτων.

Δείτε βίντεο από το pellanews.gr: