Εκδηλώσεις σε 77 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία υπό το φως της πανσελήνου

Υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό σήμερα το βράδυ, Δευτέρα 3 Αυγούστου, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.

Όπως κάθε χρόνο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Όπως έχει ενημερώσει το ΥΠΠΟΑ, «οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους».

Συναυλίες, αστρονομικές παρατηρήσεις, παραστάσεις χορού, μουσικής και ποιητικού κειμένου, πρωτότυπα αφιερώματα, προβολές, εικαστικές εκθέσεις και ξεναγήσεις είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν σήμερα το βράδυ μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους. Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΠΟΑ, ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Φέτος, για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ