Τουρκική φρεγάτα πήγε να εμβολίσει την «Λήμνος»: Πως η ελληνική την έβγαλε «εκτός μάχης»

Λίγο έλειψε να ξεσπάσει νέο έντονο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όταν σε ορισμένα ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναμεταδόθηκε απόσπασμα από την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα γενέθλια του Κόμματος του ΑΚP, όπου εμφανίζεται να υπονοεί ότι πλοία του πολεμικού ναυτικού της γειτονικής χώρας που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στον παράνομο περίπλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα παρενόχλησαν την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ελλάδα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

«Τους προειδοποιήσαμε ότι θα το πληρώσουν ακριβά αν επιτεθούν στο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ τονίζουν εξαρχής κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό.

Eπίσης, την Πέμπτη στο κυκλοφόρησε από την πλευρά των Τούρκων στο διαδίκτυο και νέο βίντεο που δείχνει το Oruc Reis και τουρκικά πολεμικά πλοία…

Τι συνέβη πραγματικά όμως;

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονη φημολογία ότι υπήρξε σύγκρουση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας. Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται πως επαληθεύονται καθώς υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι όντως φτάσαμε μια ανάσα από το θερμό επεισόδιο.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Το «ατύχημα», ευτυχώς δεν έγινε δυστύχημα κι έτσι οι φήμες που κυκλοφορούν από την Τετάρτη το βράδυ στο Διαδίκτυο για περιστατικό «επακούμβησης» δύο φρεγατών, μιας ελληνικής και μιας τουρκικής, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της δραστηριότητας του «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνονται.

Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική που συμμετείχε κανονικά την Πέμπτη στα ελληνογαλλικά ναυτικά γυμνάσια. Οντως η «Λήμνος» εμφανίστηκε στις ασκήσεις με ένα μικρό σημάδι στην πλώρη της, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί καθόλου το αξιόπλοο και το αξιόμαχό της.

Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές ύστερα από «εμπλοκή» με το «Kemal Reis», αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην φρεγάτα “Λήμνος”», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι ίση με χίλιες λέξεις».

Άλλες πληροφορίες θέλουν την τουρκική φρεγάτα να προσπαθεί εμβολίσει στα πλεύρα του το Λήμνος, και ο κυβερνήτης του το αντιλήφθηκε γρήγορα και έκανε πίσω τις μηχανές, με αποτέλεσμα να ξεγλιστρήσει απο το τούρκικο και την ωρα που φεύγει μπροστά, αμέσως δίνει πλήρη επιτάχυνση και το εμβολίσει αυτός απο πίσω, με αποτέλεσμα να υποστεί ρωγμή 2 μέτρων και 50 εκκατομύρια ζημία. Αυτές οι πληροφορίες δεν μένει παρά να επιβεβαιωθούν.