Νέο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες! Πως θα υπολογιστεί και πόσους θα “πλήξει”

Χαράτσι - Εισφορές

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε το νέο χαράτσι που έρχεται στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2018 για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή για την αύξηση της βάσης του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα προέλθει από τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Αντί οι εισφορές να υπολογίζονται επό του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υππολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά τούψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
Σχετικά με τις συντάξεις η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα υποστούν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους και ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο 2019 και 2020.

Η υπουργός Εργασίας μίλησε στον Real fm λέγοντας: «Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με λεηλατημένα αποθεματικά, πλήρως ανορθολογικό, ένα σύστημα που είχε κάνει την εισφοροδιαφυγή συστατικό κομμάτι – την ήξερε, τη μέτραγε και την άφηνε εκεί που ήταν- και ταυτόχρονα παραλάβαμε μια αγορά εργασίας πλήρως απορρυθμισμένη, με την ανεργία στο 27%. Βλέπουμε ενιαία την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα. Δουλεύουμε σε ένα συνολικό σχέδιο με στόχους: την ανάσχεση της ανεργίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Μικτά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους αυτό το διάστημα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, κάτι που θα φέρει και πόρους στο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφερόμενη στα εργασιακά, η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε: «Θα νομοθετήσουμε σήμερα ότι, από τον Σεπτέμβρη του 2018 θα επανισχύσουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων ( η ευνοϊκότερη ρύθμιση και η επεκτασιμότητα των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας). Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν και να υπογράφουν συμβάσεις με υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας».

«Το θετικό μήνυμα των γαλλικών εκλογών είναι η ήττα της ακροδεξιάς. Χρειάζεται μια ουσιαστική στροφή της κυρίαρχης πολιτικής στην Ευρώπη, χρειάζεται μια κοινωνική Ευρώπη που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες των λαών», σχολίασε η υπουργός Εργασίας.