Στο “μάτι” των ελεγκτών οι ιδιοκτήτες με… ξεχασμένα ακίνητα

Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως θα ξεκινήσουν “κυνήγι μαγγισών” για να βρουν τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακινητά τους στην εφορία.

Στο εντοπισμό των αδήλωτων, θα βοηθήσει το Κτηματολόγιο ενώ οι ιδιοκτήτες θα κήθούν να δηλώσουν και να πληρώσουν στην εφορία για τα ακίνητα αυτά. Παράλληλα, θα πληρώσουν και το πρόστιμο που ορίζει ο νόμος.

Η εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρει πως το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να εντοπίσει τους υπόχρεους σε υποβολή Ε9 θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλους του χρόνου.
“Λύση” στους ελεγκτές δίνει η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου όπου και θα αντλούν πληροφορίες για να στείλουν το “ραβασάκι” της δήλωσης και του προστίμου στους ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες.
Στο μεταξύ με τις διασταυρώσεις που διενήργησε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εντοπίστηκαν περίπου 40.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είχαν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας από το 2013 έως το 2017. Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας, που δεν έχει καταβληθεί για τα 89.225 οχήματα ανέρχεται στα 8.168.213 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα είναι 7.295.451 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν 15.463.664 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet, ενώ θα λάβουν και e-mail για τα ποσά, που πρέπει να πληρώσουν.