Είναι Τρίτη και στην Βουλή γίνεται συζήτηση πριν από την Ολομέλεια για τα αντίμετρα και την ψήφιση του Μνημονίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας κάνει το τραγικό λάθος… να περάσει μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής την ώρα που εκείνος είναι όρθιος στο έδρανο του και απευθύνει ερώτηση.. Ο Κασιδιάρης εκνευρίστηκε και προπηλάκισε τον Δένδια «στολίζοντας» τον με κάμποσα κοσμητικά επίθετα, έχοντας για συμπαράσταση και των υπόλοιπων βουλευτών της παράταξης όπου εκσφενδόνιζαν με μανία μπουκάλια με νερό και βρίζοντας ακατάπαυστα.
Ο Προεδρεύον τη Βουλή εκείνη την ώρα, Μάκης Μπαλαούρας, μη πιστεύοντας στην συμπεριφορά αυτή των Χρυσαυγίτων βουλευτών, και θέλοντας να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται την σύρραξη η οποία δημιουργήθηκε, κάλεσε αμέσως την Φρουρά της Βουλής.
Εκείνη όμως για αρκετή ώρα, ήταν άφαντη, αφήνοντας τους τραμπουκισμούς στο έλεος του θεού. Ο κύριος Μπαλαούρας φωνάζει στον Κασιδιάρη ότι έχει αποβληθεί και να περάσει έξω και συνεχίζει να καλεί με μανία την Φρουρά, την οποία φώναξε 22 φορές μέσα σε 2 λεπτά!
Τι γίνεται όμως με την Φρουρά της Βουλής; Ποιοι είναι από πόσα άτομα αποτελείται και σε τι χρόνο πρέπει να ανταποκριθεί από το κάλεσμα;
Τα άτομα τα οποία φυλάσσουν τον «Ναό της Δημοκρατίας» είναι περίπου 300 με την ειδική ομάδα που την απαρτίζουν άτομα από πολλές ειδικότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και ονομάζεται (ΥΑΒΕ) Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων.
Η ΥΑΒΕ, για παράδειγμα, είναι το μοναδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. που δεν δέχεται εντολές και δεν λογοδοτεί ούτε στον αρχηγό της Αστυνομίας, ούτε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παρά μόνο στον πρόεδρο της Βουλής. Αριθμεί περίπου 300 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σε πέντε τμήματα, ασχολούνται με την ασφάλεια του κτιρίου της Βουλής και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις, αλλά και τη φρούρηση και άλλων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα έχουν την ευθύνη και για όλους εκείνους που επισκέπτονται τη Βουλή, οι οποίοι, για παράδειγμα, μόνο το 2016 ήταν περίπου 500.000 άτομα.
Ουσιαστικά μιλάμε για μια υπηρεσία που κατατάσσεται στην ελίτ της Αστυνομίας και προ της οικονομικής κρίσης γινόταν μάχη για το ποιος θα υπηρετήσει στην εν λόγω φρουρά, αφού τα προνόμια ήταν τεράστια, οι ευθύνες λίγες και η αίσθηση ότι υπηρετούν στο κέντρο της εξουσίας μεγάλη. Ωστόσο, από το 2012 και μετά οι 16 μισθοί που έπαιρναν έγιναν 12, το μοναδικό επίδομα κυμαίνεται από τα 100 μέχρι τα 22ο ευρώ, ενώ τα επεισόδια με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στο Κοινοβούλιο και τους διαδηλωτές και τους αντεξουσιαστές απέξω τους χάλασαν την ηρεμία… Βέβαια, ακόμη και σήμερα η συγκεκριμένη υπηρεσία θεωρείται από τις πιο προνομιούχες, αφού οι αστυνομικοί δεν έχουν να κάνουν με εγκληματίες και τρομοκράτες σε κάποιο μίζερο γραφείο ασφαλείας του κέντρου της Αθήνας, αλλά με βουλευτές και υπουργούς στο σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον της Βουλής.
Οι ομάδες των 22
Αν κάποιος μπει και περπατήσει στους μαρμάρινους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, θα διαπιστώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Από τους αστυνομικούς της Τροχαίας που βρίσκονται στις δύο εισόδους (συνολικά 17 άτομα της συγκεκριμένης υπηρεσίας υπηρετούν στην ΥΑΒΕ), μέχρι τους ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές των x-ray μηχανημάτων που ελέγχουν τις τσάντες των επισκεπτών, η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Αυτό, όμως, που πραγματικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι κάτι περίεργοι τύποι με κουστούμια και καρτελάκια που φυλάνε τις τρεις εισόδους της ολομέλειας όταν διεξάγεται συζήτηση στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου. Μια καινούρια συνήθεια που έχει να κάνει με τα νέα ήθη που έφερε η έλευση της Χ.Α. στο Κοινοβούλιο και τις συχνές επιθέσεις και προπηλακισμούς. Έξι αστυνομικοί βρίσκονται σε κάθε είσοδο μπροστά από τις δύο ξύλινες πόρτες και περιμένουν το κάλεσμα του προέδρου σε περίπτωση που οξυνθούν τα πνεύματα ή κάτι πάει στραβά για να επέμβουν. Αυτό βέβαια όταν η κεντρική αίθουσα χρησιμοποιείται για συνεδριάσεις επιτροπών, αφού στην ολομέλεια κουστουμαρισμένοι αστυνομικοί μπαίνουν μέσα στον χώρο και στέκονται στις τρεις εισόδους.
Τον τελευταίο χρόνο, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά έχει κληθεί τουλάχιστον τρεις φορές η φρουρά από τον πρόεδρο για να επέμβει μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας. Στην περίπτωση του θερμού επεισοδίου της περασμένης Τρίτης, η ΥΑΒΕ κατηγορήθηκε ότι δεν βρισκόταν στο σημείο και χρειάστηκε ο κ. Μπαλαούρας να φωνάξει 22 φορές προκειμένου να επιληφθούν και να απομακρύνουν από την αίθουσα τον κ. Κασιδιάρη, ενώ μέσα επικρατούσε πανδαιμόνιο. Οι πληροφορίες από την πλευρά της συγκεκριμένης υπηρεσίας λένε ότι οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν άργησαν, αλλά επενέβησαν άμεσα και ουσιαστικά έσωσαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ από τα νύχια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ειπώθηκε μεταξύ των αστυνομικών που επελήφθησαν του συμβάντος είναι ότι «αν δεν επεμβαίναμε, πολύ πιθανόν να τον έδερνε». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατέληξε τελικά στην άποψη ότι η φρουρά ενήργησε χωρίς καθυστέρηση και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο φρούραρχος εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου θα υπήρχαν εντάσεις και ίσως επεισόδια και για τον λόγο αυτό έφτιαξε ομάδες άμεσης επέμβασης, αποτελούμενες από 22 αστυνομικούς, οι οποίες έχουν εντολή να βρίσκονται stand by έξω από τις τρεις κύριες εισόδους της ολομέλειας.
Πώς, όμως, ενεργούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί; Έχουν το δικαίωμα ακόμη και να συλλάβουν βουλευτή του Κοινοβουλίου; Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις εντολές που έχουν λάβει από τον πρόεδρο, η φρουρά προσπαθεί να αποφύγει κάθε βία. Όταν λαμβάνει εντολές να επέμβει, τότε ζητάει από τον βουλευτή που έχει δημιουργήσει το επεισόδιο να αποχωρήσει από την αίθουσα. Σε περίπτωση που αρνηθεί, μπορεί, εκτελώντας εντολές του προέδρου, να τον βγάλει σηκωτό. Όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του βουλευτή της Χ.Α. Χρήστου Παππά που φαίνεται και στις φωτογραφίες. Σε ότι έχει να κάνει με τη σύλληψη βουλευτή, τα πράγματα είναι λίγο θολά. Και αυτό γιατί υπάρχει βουλευτική ασυλία και συνεπώς η φρουρά μπορεί να τον συλλάβει μόνο στην περίπτωση που διαπράξει αυτόφωρο κακούργημα.