Έξω έπεσαν οι ελπίδες πως θα ηρεμήσουν τα πνεύματα στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις γαλλικές εκλογές. Από την αρχή της εβδομάδας επικρατεί νευρικότητα σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτύχει το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα 5 Αστέρα στην Ιταλία, εαν γίνουν πρόωρες εκλογές.
Ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ηγείται του κινήματος φαίνεται να μαζεύει ψήφους από την Δεξιά και την Αριστερά και θεωρεί πως ένα δημοψήφισμα θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.
Οι φόβοι των επενδυτικών οίκων Goldman Sachs και Blackrock για τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο της Ευρώπης, που είναι η Ιταλία, μάλλον επιβεβαιώνονται. Το spread των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έπιασε χθες το υψηλότερο επίπεδο τον τελευταίο μήνα, έναντι των γερμανικών, το ευρώ σημείωσε νέα υποχώρηση, ενώ άνοδο κατέγραψε και ο χρυσός.
Τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα πυροδοτεί η επιμονή του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να γίνουν εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με τις γερμανικές και έξι μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου. Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος είχε αποχωρήσει μετά την ήττα στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου για τη δραστική μείωση των εξουσιών και των μελών της Γερουσίας και τώρα βιάζεται να επιστρέψει στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπως σχολιάζουν ιταλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας -το M5s του Γκρίλο και η κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν στην ανάγκη να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος, στη βάση του γερμανικού εκλογικού συστήματος με απλή αναλογική στις περιφέρειες, μονοεδρικές με πλειοψηφικό και όριο εισόδου του 5% στο κοινοβούλιο. Ο Ρέντσι είπε μάλιστα χθες ότι η έγκριση του νόμου αυτού από βουλή και γερουσία μπορεί να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -και μάλιστα νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου- ζητάει, πάντως και ο Μπέπε Γκρίλο. Αλλά όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, Ρέντσι και Μπερλουσκόνι επεξεργάζονται σχέδια κυβερνητικής σύμπραξης, για να αφήσουν απ’ έξω το Μ5s του πρώην κωμικού, που δεν θα μπορέσει έτσι να βρει άλλη πολιτική δύναμη για να συμμαχήσει. Όμως τα σχέδια των δύο πολιτικών προσκρούουν στην αντίδραση μεγάλης μερίδας της εκλογικής βάσης της Κεντροαριστεράς που δεν θέλει επ’ ουδενί συνεργασία με τον «πρώην καβαλιέρε».