Στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έκανε σημαντικές συναντήσεις.
Τουρκία
Στο συνέδριο που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί, εκφράστηκε από την τουρκική πλευρά, η επιθυμία να υλοποιηθεί πλήρως η Συνθήκη της Λωζάνης. Οι δυο ηγέτες συζητήσαν για όλα τα “καυτά” θέματα όπως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση της Τουρκίας για την ένταξη στην Ε.Ε ενώ συνομίλησαν και για το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών.
Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αλλά και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής πολιτικής Γιώργος Τσίπρας, βρέθηκαν στις συζητήσεις στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα. Ενώ από την τουρκική πλευρά στη συνάντηση συμμετείχε ο πρωθυπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πεκίνο
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε διεθνή κόμβο μεταφόρτωσης και βασικό τμήμα του νέου δρόμου του μεταξιού. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογγράμισε πως η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα σε Κίνα και Ευρώπη.
Επίσης, ο κ.Τσίπρας φαίνεται να τόνισε την προσπάθεια και των δυο χωρών για την αναβάθμιση της χώρας μας ενώ ανέφερε πως αν η Ελλάδα βγει στις αγορές θα μπορέσει αν σταθεί ξανά στα πόδια της. Επίσης, σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με το Πεκίνο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον δυναμισμό και το σφίγος των δυο χωρών, συμφωνόντας ως προς την σύσφιξη των σχέσεων.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:
– Τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.
– Τη προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.
– Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.
– Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
“Είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλα τα επίπεδα”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: “Η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο”.