Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν κάνει βήμα πίσω για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει διφορούμενα μηνύματα στους εταίρους ενώ δήλωσε πως μπορεί να δεχτεί την πρόταση Σόιμπλε.
Η Deutsche Welle πιθανολογεί πως ο κ. Σόιμπλε είναι έτοιμος να συζητήσει στο επόμενο Eurogroup σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του θα δηλώσει πως παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς οικονομική συμμετοχή, μέχρι ότου ξεκαθαριστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Κόλμπεργκ αναφερόμενος στο θέμα της επόμενης δόσης, δήλωσε ότι αυτή μπορεί να εκταμιευθεί μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν υλοποιηθεί όλα τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και επιπλέον να δηλώσει το ΔΝΤ ότι θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει.
Τα δύο διαφορετικά μηνύματα του πρωθυπουργού
Χθες υπήρξαν σημάδια συμβιβασμού από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τις μετατοπίσεις και τους ελιγμούς για το χρέος. Ενώ το μεσημέρι είπε «μπορεί να αποδεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε», το βράδυ έκανε σκληρή επίθεση στον Γερμανό υπουργό.
Η αναδίπλωση για την πρόταση Σόιμπλε
Ο πρωθυπουργός, είπε χθες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών -και αρνηθήκαμε- πόσω δε μάλλον με μία καλύτερη λύση που διεκδικούμε και διαπραγματευόμαστε».
Η νέα επίθεση στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ
Λίγες ώρες μετά ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους από τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως πλέον ήρθε η ώρα να κάνουν και εκείνοι υποχωρήσεις.
«Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας υποχωρήσεις, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνουν τις δικές τους. Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν, όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία. Η Ελλάδα έκανε μια μεγάλη υποχώρηση για να εκπληρώσει τη μία από τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, νομοθετώντας μέτρα για το 2019 και το 2020. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη δεύτερη συνθήκη, που είναι τα μέτρα για το χρέος, διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή “ναι” στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και “όχι” στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.