140 νέα επώδυνα μέτρα! Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και οι… ανατροπές (ΦΩΤΟ)

νέο μνημόνιο

Την “λυπητερή” φαίνεται ότι θα πληρώσουν με τα 140 επώδυνα μέτρα οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι, μετά από την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ESM.

Οι πίνακες που έφερε στο φως η ιστοσελίδα του “Πρώτου Θέματος” φαίνεται να δείχνει αναλυτικά τα μέτρα για την μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δικαιοσύνη αλλά και την ενίσχυση της αυτονομίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Φυσικά, υπάρχουν και ανατροπές ειδικά σε αυτές τις δυο κατηγορίες:
-Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που οδηγούν σε αυξήσεις εισφορών το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Για την πρώτη χρονιά και μόνον -χωρίς καμιά παράταση όπως τονίζεται- προβλέπεται έκπτωση 15% στις επιβαρύνσεις. Αν και το υπουργείο Εργασίας μιλά για μικρές επιβαρύνσεις το 2018 και περαιτέρω «παρεμβάσεις» το 2019, η επίπτωση σε γιατρούς και δικηγόρους μπορεί να ξεπερνά 25%-40% ή ακόμα και το 50%, παρά τις εκπτώσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.

– Για τις μειώσεις στις κύριες και καταβαλλόμενες επικουρικές, προβλέπεται εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να αναφέρεται στη συμφωνία συγκεκριμένο «πλαφόν» («κόφτης») στο 18% των καταβαλόμενων ποσών. Στο αρχικό κείμενο του ΔΝΤ τουλάχιστον (MEFP) υπήρχε πρόβλεψη και για υψηλότερο «κόφτη» των απωλειών (στο 22%) αλλά τέτοια πρόνοια δεν αναφέρεται στο κείμενο των Ευρωπαίων (sMoU).

Ένα δείγμα από τους πίνακες: