Μια ομάδα χάκερ δημοσίευσε εχθές Τρίτη τουλάχιστον 25.000 ιδιωτικές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυμνών, καθώς και άλλα προσωπικά δεδομένα από ασθενείς μιας κλινικής καλλυντικής χειρουργικής στη Λιθουανία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της χώρας αυτής.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τις εικόνες δημοσιοποίησε μια ομάδα χάκερ με την ονομασία «Tsar Team» και η οποία κατάφερε, στις αρχές του έτους, να εισβάλει παράνομα στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της κλινικής Grozio Chirurgija.
Η ομάδα ζητούσε λύτρα από τους πελάτες της κλινικής, οι οποίοι βρίσκονταν σε τουλάχιστον 60 χώρες, προκειμένου να μην δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της λιθουανικής αστυνομίας, η ομάδα είχε δημοσιοποιήσει εκατοντάδες φωτογραφίες τον Μάρτιο και τις υπόλοιπες εχθές Τρίτη.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφής ο πραγματικός αριθμός των ασθενών που έχουν επηρεαστεί, ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που έχουν καταγγείλει πως έπεσαν θύματα της ομάδας χάκερ.
«Πρόκειται για εκβιασμό. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής επικεφαλής της λιθουανικής αστυνομίας, Αντζέιους Ραγκίνσκις.
Επιπλέον, προτού ξεκινήσουν να ζητούν λύτρα από τους ασθενείς, οι χάκερς είχαν προσπαθήσει να πωλήσουν ολόκληρη τη βάση δεδομένων που έκλεψαν προς 300 bitcoin (περίπου 600.000 ευρώ), ωστόσο η διοίκηση της κλινικής αρνήθηκε να πληρώσει.
Πλέον, η τιμή για την πώληση της βάσης δεδομένων έχει πέσει στα 50 bitcoin (περίπου 100.000 ευρώ).
Στην ανακοίνωσή της η λιθουανική αστυνομία αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να διωχθούν και όσοι κατεβάζουν και αποθηκεύουν τα κλεμμένα δεδομένα.
Από την πλευρά της η κλινική έχει προειδοποιήσει, μέσω της ιστοσελίδας της, τους ασθενείς συμβουλεύοντάς τους να μην ασχολούνται με τους εκβιαστές και να μην κατεβάζουν αρχεία που βρίσκουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο από ανώνυμους αποστολείς για φόβο περαιτέρω επιθέσεων.
Επισημαίνεται επίσης ότι οποιοσδήποτε ασθενής έρθει σε επαφή με τους χάκερς θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις αρχές και στη συνέχεια την κλινική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ