Γερμανία: Ψηφίζει για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων

Οι Γερμανοί βουλευτές άνοιξαν τον δρόμο για να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ψηφοφορία στη κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εγκατέλειψε την κατ’ αρχήν αντίθεσή της στο θέμα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές ενέκριναν σήμερα στην επιτροπή την παραπομπή στην ολομέλεια ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει τον γάμο ομοφυλοφίλων και τους δίνει για πρώτη φορά διευρυμένα δικαιώματα όσον αφορά την υιοθεσία, δήλωσαν βουλευτές στο τέλος της συνεδρίασης.

Υπό την πίεση ενόψει των εκλογών, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αμβλύνει για πρώτη φορά τη θέση της ως προς τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Αν και έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της στον γάμο των ομοφυλοφίλων, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι με βάση τη γραμμή του κόμματος.

Η Γερμανία επιτρέπει την πολιτική ένωση ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών από το 2001, αλλά δεν τους παρέχει το δικαίωμα να τελέσουν γάμο.

«Θα ήθελα να οδηγήσω τη συζήτηση προς μια κατεύθυνση η οποία θα παραπέμπει σε ψηφοφορία κατά συνείδηση αντί της επιβολής οποιασδήποτε θέσης», δήλωσε η καγκελάριος στο γυναικείο περιοδικό «Brigitte».

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν θέσει ως προϋπόθεση τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων για τυχόν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για σημαντική μεταστροφή στη στάση της Μέρκελ, η οποία το 2013 είχε δηλώσει αντίθετη στους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου για «το καλό των παιδιών».

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ αντιτίθεται μέχρι στιγμής στους γάμους ομοφυλοφίλων, προκειμένου να μη χάσει τους ακραία συντηρητικούς ψηφοφόρους του και να αποφύγει να εμπλακεί σε διένεξη με τον εταίρο του, το βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), το οποίο υποστηρίζει ένθερμα την ιδέα της παραδοσιακής οικογένειας.

Το CDU και το CSU πρόκειται να παρουσιάσουν το κοινό τους πρόγραμμα τη Δευτέρα ενόψει των εθνικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: LIVE τα μεσάνυχτα η εκτόξευση του HELLAS SAT 3!