Εκθέτει την κυβέρνηση για τα μνημόνια ο Ρέγκλινγκ

«Η χώρα θα μπορούσε να είχε τελειώσει με τα Μνημόνια το 2014» αποκάλυψε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Banker Magazine, ανέφερε πως η τακτική της κυβέρνησης το 2015 αποδείχθηκε πολύ δαπανηρή, παρά το γεγονός ότι η χώρα ήταν σε καλή κατάσταση ένα χρόνο πριν.

Μετά τις συνεντεύξεις του στη γερμανική Bild και τη σλοβένικη Delo ο κ. Ρέγκλινγκ επανήλθε στο θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης λέγοντας όιτ «η κυβέρνηση το 2015 είχε τη λαϊκή εντολή να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό» από ό,τι γινόταν μέχρι το 2014. «Αυτό αποδείχθηκε δαπανηρό και πήγε πίσω την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι ήταν σε καλή κατάσταση το 2014» προσθέτει ο επικεφαλής του ESM.

Σύμφωνα με τον ίδιο στα μέσα του δεύτερου προγράμματος το 2014 η Ελλάδα έδειχνε τα πρώτα σημάδια επιτυχίας. «Είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, η ανεργία είχε μειωθεί κατά 2 μονάδες και είχε εκδώσει δύο ομόλογα. Αλλά ενώ εμείς ως οικονομολόγοι μπορούσαμε να το δούμε αυτό στα νούμερα, το εκλογικό σύστημα δεν είχε την ίδια γνώμη. Και αυτό δεν είναι έκπλήξη γιατί παίρνει χρόνο τα μακροοικονομικά στοιχεία να γίνουν ορατά στους πολίτες» εξηγεί ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής με το δεύτερο πρόγραμμα αλλά αυτή η διακοπή προκάλεσε την ανάγκη για περισσότερο χρόνο και χρήματα» προσθέτει ο επικεφαλής του ESM.

Παρόλα αυτά δηλώνει πεπεισμένος ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορεί να μπει ένα τέλος στο πρόγραμμα το 2018 ώστε η χώρα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αφετηρία της κρίσης στην Ελλάδα αποτέλεσε το θέμα του χρέους και της απώλειας ανταγωνιστικότητας και όχι οι τράπεζες.

Όπως επισημαίνει όταν εγκρίθηκε το τρίτο Μνημόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ η υπόθεση ήταν ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν 25 δισ. ευρώ αλλά μετά από αξιολόγηση από τον Μηχανισμό Ελέγχου (SSM) αποδείχθηκε ότι χρειάζονται μόνο 5,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Νέα παγίδα με την ονομασία της χώρας στήνουν τα Σκόπια