Εμπλοκή με τη δόση – Απειλούν με βέτο Ισπανία, Ιταλία και Σλοβακία – H απάντηση της κυβέρνησης

Δόση

Μπορεί να είναι διάχυτη η ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη, έστω κι αν ήταν η… δεύτερη καλύτερη λύση όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Από την Ισπανία, την Ιταλία και η Σλοβακία!

Κι αν για τη Σλοβακία ίσως να το περίμενε κάποιος, δεν συμβαίνει το ίδιο για την Ισπανία και την Ιταλία, δυο χώρες που σε προηγούμενα Eurogroup είχαν στηρίξει την Ελλάδα. Όμως αυτήν τη φορά μπαίνει ένας άλλος παράγοντας στη μέση και οι τρεις χώρες απειλούν να μπλοκάρουν τη δόση των 8,5 δισ. προς την Ελλάδα!

Το αποκάλυψε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, σε δηλώσεις του την Παρασκευή (16.06.2017) σύμφωνα με το Reuters. Ο Ισπανός είπε πως η χώρα του, η Ιταλία κι η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, μέχρι η Αθήνα να δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.

Σημειώνονται πως οι τρεις που διώκονται στην Ελλάδα είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

«Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση» είπε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κι έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και της επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι και οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον ομόλογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Τι απαντάει η ελληνική πλευρά
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας». Έτσι απαντούν κυβερνητικές πηγές στις απειλές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας, ότι θα μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ αν δεν δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.

Πηγή: Reuters και capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο… χτύπημα Σόιμπλε: «Να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι Έλληνες»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το φθαρμένο «ροζ» συνολάκι της Ντέλια και τα… BOSS του Τόμσεν!

ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας σε Παυλόπουλο: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια!» (video)