Ενισχύσεις στέλνει ο τουρκικός στρατός στη βόρειο Συρία

Η Τουρκία άρχισε χθες να στέλνει στη βόρειο Συρία νέες στρατιωτικές ενισχύσεις — άνδρες, οχήματα, εξοπλισμό —, ανέφεραν σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση και πηγές σε οργανώσεις ανταρτών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τουρκικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες και κινήθηκαν προς περιοχές νότια της πόλης Άζαζ, η οποία ελέγχεται από αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νότια της Άζαζ βρίσκονται εδάφη που ελέγχονται από δυνάμεις της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), με την οποία συγκρούεται ο τουρκικός στρατός στη βόρειο Συρία.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι η αποστολή των ενισχύσεων εντάσσεται στις προετοιμασίες για να εξαπολυθούν νέες επιθέσεις εναντίον των μαχητών των YPG από τον τουρκικό στρατό και τις οργανώσεις ανταρτών που έχουν συμμαχήσει με την Τουρκία και δρουν στην βορειοδυτική Συρία. Η περιοχή αυτή είναι αποκομμένη από τα εδάφη που ελέγχουν οι κούρδοι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους στη βορειοανατολική Συρία.

Ένα μέλος οργάνωσης ανταρτών η οποία έχει συμμαχήσει με την Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα ανέπτυξε κι άλλα στρατεύματα.

“Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα μέσα στη Συρία (…) τεράστιες ενισχύσεις μπαίνουν από χθες βράδυ”, δήλωσε ο Μουστάφα Σετζάρι, της οργάνωσης Λίουα αλ Μουτάσιμ.

Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας για να αποτραπεί η κατάληψη εδαφών από τους Κούρδους κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία περιέπλεξαν την κατάσταση για τους Αμερικανούς στην περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την YPG και τους συμμάχους της που πολεμούν τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η YPG είναι η βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), στους μαχητές των οποίων ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον προσφέρει αεροπορική υποστήριξη, ενώ έχει επίσης στρατιωτικούς συμβούλους που βρίσκονται επί του πεδίου στις επιχειρήσεις τους για την εκδίωξη του ΙΚ από τη Ράκα.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε έφοδο στη βόρειο Συρία τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς, με άρματα μάχης και μαχητικά να περνούν τα σύνορα και να δρουν στο πλευρό ανταρτών οι οποίοι πολεμούν τόσο το ΙΚ, όσο και τη YPG.

Τους βοήθησε να καταλάβουν μεγάλο μέρος της βορείου Συρίας και να εξασφαλίσουν ότι η YPG και οι σύμμαχοί τους δεν θα συνέδεαν τα εδάφη στα βόρεια και στα βορειοανατολικά που ελέγχουν με τον θύλακα δυτικά της Άζαζ.

Η Άγκυρα ερίζει ότι η YPG συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση που πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ρωσικό τελεσίγραφο ανέστειλε τις αυστραλιανές πτήσεις μαχητικών στη Συρία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο ανθελληνικό παραλήρημα από τους Τούρκους – Έχουμε αεροδρόμια σε… δικά τους νησιά