Κατέπλευσε το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία του Βασ. Ναυτικού

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, τη μέλλουσα ναυαρχίδα του, το μεγαλύτερο μη αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο, καθώς και το πρώτο αεροπλανοφόρο που έχει σχεδιαστεί εξαρχής για να χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενεάς.

Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, το πρώτο της κλάσης του (θα ακολουθηθεί από το αδελφό πλοίο, HMS Prince of Wales), το οποίο τη Δευτέρα βγήκε για πρώτη φορά στη θάλασσα από το ναυπηγείο του Ρόσαϊθ, στο Φάιφ της Σκωτίας, για να πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο των δοκιμών θαλάσσης του, διάρκειας έξι εβδομάδων.

Το HMS Queen Elizabeth είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού από το 2014, έτος κατά το οποίο αποσύρθηκε το HMS Illustrious. Αναμένεται να υπηρετήσει για 50 χρόνια.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, έχει πλήρωμα 700 ατόμων, που αυξάνεται στα 1.600 όταν λειτουργεί σε πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες, με όλα του τα αεροσκάφη να επιχειρούν. Το κατάστρωμά του είναι μήκους 280 μέτρων και πλάτους 70, ενώ μπορεί να φέρει συνολικά 40 αεροσκάφη: 36 μαχητικά 5ης γενεάς F-35B Lightning και τέσσερα ελικόπτερα Crowsnest. Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι η παρουσία δύο «νησίδων»/ «πύργων».

Το βάρος του είναι 65.000 τόνοι και η μέγιστη ταχύτητά του ξεπερνά τους 25 κόμβους. Το κόστος ναυπήγησης του ίδιου και του Prince Wales ξεπέρασε τα 6 δισ. λίρες. Αναμένεται να έχει ενταχθεί πλήρως σε υπηρεσία ως το 2020.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγνοούνται επτά – Αμερικανικό αντιτορπιλικό συγκρούστηκε με πλοίο στην Ιαπωνία (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το Ισλαμικό κράτος, στην Παλμύρα

ΑΚΟΜΗ: «Θωρακίζεται» η Βόρεια Κορέα! Αμερικανικό χτύπημα φοβάται ο Κιμ