Μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πραξικοπήματος στο Κατάρ

Την πιθανότητα εκδήλωσης πραξικοπήματος στο Κατάρ επισημαίνει η συμβουλευτική εταιρεία Eurasia Group, η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο αυτό με γραφεία στις ΗΠΑ στην Βρετανία την Βραζιλία την Σιγκαπούρη και στο Τόκυο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εταιρεία Eurasia Group η θέση του ηγέτη της χώρας Εμίρη Hamad bin Khalifa Al Thani αμφισβητείται έντονα από τις γειτονικές αραβικές χώρες και δεν θα μπορούσε να αποκλειστική το ενδεχόμενο ανατροπής του Khalifa Al Thani από μέλη της Βασιλικής οικογένειας, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα για το Κατάρ, σύμφωνα με το viadiplomacy.gr.

Ήδη όπως αναφέρουν πηγές από το αραβικό κρατίδιο η Αεροπορία του Κατάρ βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας, ενώ όπως επισημαίνει το Eurasia Group, οι ηγέτες των γειτονικών Αραβικών χωρών θα επιθυμούσαν ένα εσωτερικό αναίμακτο πραξικόπημα σύντομης διάρκειας με την απομάκρυνση του Εμίρη Hamad bin Khalifa Al Thani και την αντικατάσταση του με ένα άλλο μέλος της Βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Το Αραβικό κρατίδιο έχει δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν από ένα αναίμακτο εσωτερικά υποκινούμενα πραξικόπημα το 1995 όταν ο Εμίρης Hamad bin Khalifa Al Thani ανέτρεψε τον πατέρα του, ενώ το 2013 ο Εμίρης Hamad bin Khalifa Al Thani παραχώρησε την εξουσία στον γιό του Τamim bin Hamad Al Thani.

Ο νέος ηγέτης της χώρας θα πρέπει είναι πιο χαμηλών τόνων και πιο συνεργάσιμος με τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες και να τερματίσει την παρεμβατική και αναθεωρητική πολιτική συνεργασίας του Κατάρ με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή καθώς και την διατήρηση των προσφάτως ανεπτυγμένων καλών σχέσεων με το Σιιτικό Ιράν.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέφερε και τις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν στο Κατάρ σημαντική στρατιωτική παρουσία, αφού στην Ντόχα εδρεύει η United States Central Command.

Η συγκεκριμένη διοίκηση είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό την υλοποίηση και την παρακολούθηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και αναμφίβολα για τις ΗΠΑ η σταθερότητα του κρατιδίου έχει τεράστια σημασία για την κυβέρνηση Trump και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της στην Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Τουρκία η οποία διαθέτει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κατάρ στρατιωτική δύναμη 150 ανδρών με 15 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ACV-15, η οποία σχεδιάζεται να αυξηθεί σε 600 άνδρες τους επόμενους μήνες.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών φαίνεται να επιταχύνεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αφού σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες η Τουρκική Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία 240 ψήφων πρόταση της Τουρκική κυβέρνησης να αποστείλει στο Qatar περισσότερα στρατεύματα με απώτερο στόχο την ανάπτυξη 3.000 ανδρών στην στρατιωτική βάση που έχει ιδρύσει στο Κατάρ.

Τα στρατεύματα αυτά αν και όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι έχουν ως αποστολή την εκπαίδευση του Στρατού του Qatar ουσιαστικά φαίνεται ότι θα αναλάβουν τον ρόλο της Προσωπικής Φρουράς του Εμίρη απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής του με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση και τον Αραβικό κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο έλεγχος του Κατάρ η εμπλοκή της Τουρκίας και το… Κουρδιστάν (Ηχητικό)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε πανικό η Άγκυρα από τον αποκλεισμό του Κατάρ

ΑΚΟΜΗ: Σε πλήρη απομόνωση το Κατάρ – Ανεπιθύμητοι οι πολίτες του και στο Ντουμπάι!