Μητσοτάκης: Ακυβερνησία στους δήμους αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Την αλλαγή του αναλογικού εκλογικού νόμου για τους δήμους, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προανήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς – όπως είπε χαρακτηριστικά- οδηγεί στην ακυβερνησία.

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε παραγωγούς στο Καρποφώρι Καρδίτσας.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, που άπτεται εμμέσως με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η προώθηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ισοδυναμεί με την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους.

«Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας.

Ούτε από την πλειοψηφία εκλέγεται ο δήμος και να έχει και ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο από πίσω θα τον στηρίζει σε αυτήν την επιλογή».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ αυτόν το νόμο, εφόσον τελικά ψηφιστεί, θα τον αλλάξει πριν από τις δημοτικές εκλογές του ’19».

«Εδώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Επίσης, δεν έχουμε δει ακόμα τελικό νομοσχέδιο, αλλά είμαστε αντίθετοι και στη λογική της κατάργησης των τοπικών Προεδρείων και των Τοπικών Συμβουλίων, ακριβώς στη λογική την οποία είπες.

Ο Καλλικράτης ήταν μία τομή σημαντική, με προβλήματα αρκετά, αλλά κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, το πρόβλημα λύνεται πάντα σε τοπικό επίπεδο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρήξουμε την επικοινωνία και τη σχέση που έχει το τοπικό Προεδρείο, το Τοπικό Συμβούλιο με τις Τοπικές Κοινότητες, κυρίως με τα χωριά μας τα οποία έχουνε σήμερα σημαντικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ακόμη πως τα χρήματα που σήμερα λιμνάζουν, όπως είπε, είναι κοντά στα 6 δισ. και παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος.

«Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην περίοδο των προδημοσιεύσεων. Δεν έχουμε, όμως, απτά παραδείγματα νέων προγραμμάτων που θα στηρίξουν κυρίως τους νέους ανθρώπους» δήλωσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών καρκινοβατεί ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα επεσήμανε το γεγονός ότι ένας νέος μελισσοκόμος, νωρίτερα, του είχε επισημάνει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, όπως είπε, όμως υπάρχουν και μία σειρά από καινοτόμα καινούρια προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες.

Διαβάστε επίσης: Επιδρομή εφοριακών στα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού