Μισθοί πείνας και μισά ωράρια κατακλύζουν την αγορά

Το χειρότερο εργασιακό μεσαίωνα, μετά από 7 χρόνια μνημονιακών μέτρων βιώνει η αγορά εργασίας, καθώς οι μισθοί που δίδονται είναι κυριολεκτικά της πείνας, ενώ η πλειοψηφία των θέσεων είναι μερικής η εκ περιτροπής…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης μπορεί να εμφανίζεται αυξημένο τον Μάιο ωστόσο οι μισές θέσεις αφορούν ευέλικτη και φτηνή εργασίας, ουσιαστικά μιλάμε για μισθωτούς – “σκλάβους”!

Η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τα Νέα είναι εφιαλτική καθώς εργαζόμενοι αποδέχονται δουλειές με μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ ενώ η εργασία λίγων ωρών, η πλήρης απασχόληση αλλά με 10ωρα κει χαμηλά ημερομίσθια, είναι οι νέες εργασιακές συνθήκες που κυριαρχούν.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 δημιουργήθηκαν 924.321 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 459.888 πλήρους απασχόλησης και 464.433 θέσεις αθροιστικά η μερική (341.104 – 36,90%) και η εκ περιτροπής (123.329 – 13,35%).

Από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα μελέτης που επεξεργάζεται η ΕΝΥΠΕΚΚ, πάνω από το 70% είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον βασικό μισθό (586 ευρώ μεικτά).

Την ίδια στιγμή, η μακροχρόνια ανεργία ξεπερνά το 70% του συνόλου, η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, η ποιότητα των θέσεων εργασίας υποβαθμίζεται, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται και η αδήλωτη εργασία αφαιρεί πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.

Η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτική, αφού:

  • Η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους 5 εργαζομένους (500.000).
  • Περίπου 300.000 εργαζόμενοι ενώ απασχολούνται ως μισθωτοί στην πράξη είναι αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Περίπου 200.000 ενώ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως στην πράξη καταχωρούνται ως μερικά απασχολούμενοι.
  • Περίπου 900.000 στον ιδιωτικό τομέα ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά μισθοδοτούνται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι εκτιμάται, σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών, πως μέχρι το 2024 το ποσοστό των νέων θέσεων απασχόλησης που θα είναι ευέλικτες (μερική και εκ περιτροπής) θα αποτελεί το 64% και από το 2025 μέχρι το 2055 θα αποτελεί το 75% των νέων προσλήψεων.

Διαβάστε ακόμη: «Τρόμος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Πόσα θα… ακουμπάνε στην εφορία