Μπαράζ συλλήψεων σε Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία για τον ISIS

ISIS

Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και για προσπάθεια προσηλυτισμού κι ένταξης νέων μελών του. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνεργασία της ισπανικής και της βρετανικής αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ένας στη Βρετανία κι ένας στη Γερμανία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις από τις χώρες αυτές συνεργάστηκαν αξιοποιώντας υπηρεσίες της ΕΕ με έργο την ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες συνδέονται για την καταπολέμηση του εγκλήματος (Europol, Eurojust και Sirene).

Υποστηρικτές των τζιχαντιστών
Οι συλληφθέντες μοιράζονταν βίντεο με βίαιο περιεχόμενο κι οργάνωναν μυστικές εβδομαδιαίες συναντήσεις για τη στρατολόγηση νεαρών ανθρώπων με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε το 2015 μετά τον εντοπισμό ιστοσελίδας που περιείχε μια σειρά από βίντεο τα οποία έδειχναν τον προσηλυτισμό, τη σύλληψη και τη μετάβαση στη Συρία ενός νεαρού μουσουλμάνου, κατοίκου Ισπανίας.

Ο παραγωγός των βίντεο αυτών, ένας υπερσυντηρητικός σαλαφιστής ιμάμης, συνελήφθη στη Βρετανία στο πλαίσιο της επιχείρησης και, σύμφωνα με το υπουργείο, βρισκόταν ήδη υπό παρακολούθηση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Μαγιόρκα, όπου συνάντησε τους τέσσερις συλληφθέντες στην Ισπανία και τους κάλεσε να συλλάβουν και να προσηλυτίσουν άλλους.Ο συλληφθείς στη Γερμανία είχε επαφές με τους υπόλοιπους και είχε συμμετάσχει σε βίντεο στρατολόγησης από μέλη της οργάνωσης.

Από τον Ιούνιο 2015 που η Ισπανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο επίπεδο 4, το δεύτερο υψηλότερο, η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει 178 υπόπτους για διασυνδέσεις με ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατέπλευσε το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία του Βασ. Ναυτικού

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κούρδισσα αντάρτισσα δέχεται σφαίρα και χαμογελάει! (video)

ΑΚΟΜΑ: Η ISIS δίνει «διαβατήρια για τον παράδεισο» σε τζιχαντιστές αυτοκτονίας!