Αβάσταχτο το κόστος – Πάνω από ένα δισ. ευρώ η ζημιά στη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο (pics)

Αμύνταιο

Πάνω από ένα δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα κοστίσει στη ΔΕΗ η πρωτοφανής κατολίσθηση στο Αμύνταιο, όπου πάνω από 80 εκατομμύρια κυβικά χώματος υποχώρησαν, θάβοντας τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Το κόστος προκύπτει από το γεγονός πως εκεί βρίσκονταν τέσσερις γερανοί της ΔΕΗ που πλέον θεωρούνται ολοκληρωτικά κατεστραμένοι κι οι οποίοι κοστίζουν από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Επιπλέον το κόστος απομάκρυνσης των χωμάτων μπορεί να κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει το μισό λογαριασμό για τη μετεγκατάσταση του χωριού Ανάργυροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης λιγνίτη που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου.

Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση. Σε περίπτωση που δε θα είναι δυνατή καμία αξιοποίηση, η ζημιά θα πρέπει να υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ!

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες αποδίδουν την πρωτοφανή κατολίσθηση στην σύσταση του εδάφους, στα ρήγματα της περιοχής και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Πλέον οι 220 κάτοικοι από το γειτονικό χωριό Ανάργυροι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές. Η ΔΕΗ εξάλλου είχε από εβδομάδες πληροφορηθεί ότι υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης καθώς, οι ρωγμές στα σπίτια των Αναργύρων είχαν πολλαπλασιαστεί.

Οι ειδικοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο και για λόγους ασφαλείας έκλεισαν το ορυχείο από τις 3 Ιουνίου. Μάλιστα, μετακίνησαν και τους τεράστιους καδοφόρους γερανούς. Όμως κανείς δεν περίμενε το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος «γλίστρησαν» από την πλαγιά, καταπλακώνοντας τελικά τέσσερις από τα έξι μηχανήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για 6 ώρες – Στάση εργασίας αύριο για τρόλεϊ και λεωφορεία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ στην Θεσσαλονίκη – Στο νοσοκομείο το παιδάκι που έπεσε από μπαλκόνι

ΑΚΟΜΑ: Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό – Στάση εργασίας στα τρένα