Πολυτελής δεξίωση του Αρείου Πάγου ξεσηκώνει αντιδράσεις (upd)

Σφοδρή επίθεση κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, εξαπέλυσαν δικαστές και εισαγγελείς, με αφορμή τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, ο οποίος πραγματοποιείται – όπως αναφέρουν- «εν κρυπτώ και με πολυτέλεια».

Συγκεκριμένα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη δυσφορία της και υποστηρίζει ότι η πολυτελής εκδήλωσης γίνεται «εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές Ενώσεις» κάτι που είναι ασυνήθιστο και προσθέτει ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν».

Καλεί δε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να κατονομάσουν την πηγή χρηματοδότησης της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον» για τον εορτασμό των 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί στη δικαστική ένωση ότι ο εορτασμός δεν γίνεται για τη συμπλήρωση, π.χ., των 150 ή των 180 χρόνων, αλλά για τη συμπλήρωση των 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Για την εκδήλωση αυτή και ειδικότερα για την πηγή χρηματοδότησής της έχει ήδη κατατεθεί ερώτηση στην Βουλή από το ΠΟΤΑΜΙ προς τον κ. Κοντονή.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το δικαστικό σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές Ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης.

Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση.

Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα.

Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαμήνυσε ότι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τον “σκόπελο”, αν και – όπως παρατήρησαν δικαστικές πηγές- απέφυγε να δώσει απάντηση στο ερώτημα που έθεσαν για το ποιος θα χρηματοδοτήσει την πολυτελή δεξίωση.