Προελαύνουν οι συριακές δυνάμεις – Σφοδρές μάχες στην Ράκα

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) υπερασπίζονται με μανία σήμερα μια συνοικία στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ράκας, μπροστά στην προέλαση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και επιδιώκει να καταλάβει το σημαντικότερο προπύργιο των τζιχαντιστών που απομένει στη Συρία.

«Γίνονται σφοδρές μάχες με το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) το οποίο έχει καταφύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε νάρκες κι ελεύθερους σκοπευτές και ενίοτε σε αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εκστρατείας των ΣΔΔ για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Ράκα, ο Τζιχάν Σέιχ Άχμεντ.

Η αραβοκουρδική συμμαχία άρχισε το Νοέμβριο την εκστρατεία για να εκδιωχθεί το ΙΚ από τη de facto «πρωτεύουσά» του στη Συρία, την οποία κατέλαβε το 2014.

Αφού μπήκαν στην πόλη της βόρειας Συρίας την 6η Ιουνίου, οι ΣΔΔ ως τώρα έχουν μπορέσει να καταλάβουν μόνο μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης και άλλη μια στο δυτικό. Από χθες Δευτέρα προσπαθούν να αποσπάσουν οριστικά από τους τζιχαντιστές τη συνοικία Σανάα, επί θύραις της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκονται ισχυρές οχυρές θέσεις του ΙΚ.

Όμως οι μαχητές της πιο διαβόητης τζιχαντιστικής οργάνωσης του κόσμου προβάλλουν ιδιαίτερα σθεναρή αντίσταση, παρά τα πολυάριθμα πλήγματα εναντίον τους από τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Η συνοικία ας Σανάα δεν είναι ακόμη εντελώς ασφαλής λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων των τζιχαντιστών», υπέδειξε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κατάληψη της συνοικίας Σανάα θα σημάνει την έναρξη της αληθινής μάχης για τη Ράκα, αφού κατόπιν οι ΣΔΔ θα μπορούν να επιτεθούν στο κέντρο της πόλης.

«Το κέντρο της πόλης θα αποτελέσει το κύριο μέρος της μάχης στη Ράκα», επισήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κέντρο της Ράκα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο και αυτό αναμένεται να περιπλέξει τις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μοσούλη, το προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ, όπου οι δυνάμεις της Βαγδάτης αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και σφοδρή αντίσταση.

Η Ράκα μετρούσε πριν από την έναρξη της επίθεσης περίπου 300.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 80.000 ήσαν εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικές εικόνες: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν την ISIS με βόμβες λευκού φωσφόρου (video)

Μη χάσετε: Σκοτώθηκε ο ηγέτης του ISIS σε αεροπορική επίθεση στην Συρία

Ακόμη: ISIS: Καλεί τους μαχητές να επιτεθούν σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Αυστραλία!