Σε αξιοθέατο… σκουπιδιών μετατράπηκαν οι πόλεις της Ελλάδας

Δραματική είναι η κατάσταση στους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από το βουνό σκουπιδιών που έχει αρχίσει να σχηματίζεται, ύστερα από τέταρτη συνεχή κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα, ενώ την ίδια στιγμή η άνοδος της θερμοκρασίας επιδεινώνει τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών!

Ήδη τα σκουπίδια και η δυσωδία από τους γεμάτους κάδους με τα απορρίμματα απλώνεται απειλητικά στους δήμους, καθώς και σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει 24ωρη απεργιακή πανελλαδική κινητοποίηση, προειδοποιώντας για κλιμάκωση των αντιδράσεων, καθώς και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία διαμαρτυρίας.

Οι 10.000 συμβασιούχοι των δήμων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους.

Η συνάντηση που έκαναν με τον υπουργό Εσωτερικών ήταν άκαρπη και έτσι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καταλήψεις στα αμαξοστάσια όλης της χώρας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μην μπορούν να βγουν στους δρόμους, για να μαζέψουν τα σκουπίδια.

Το αποτέλεσμα είναι τα σκουπίδια να σχηματίζουν λόφους σε κάθε γωνιά όχι μόνο των δήμων της Αττικής αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τόσο η πρωτεύουσα όσο και άλλες πόλεις γεμίζουν με τουρίστες.

Ακόμα πιο τραγική είναι η εικόνα σε τουριστικές περιοχές όπως στον Πειραιά αλλά και γύρω από την Ακρόπολη. Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.

“Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Υπό κατάληψη παραμένει το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επαπειλούμενες απολύσεις των 86 συναδέλφων τους.

Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση μετατρέποντας τον αποκλεισμό σε επ’ αόριστον κατάληψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα στην πόλη.

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Κέρκυρας. Στην κατάληψη συμμετέχουν και οι 127 συμβασιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα που προέβησαν στην εν λόγω διαμαρτυρία από την Τετάρτη, μη επιτρέποντας σε κανένα δημοτικό υπάλληλο να εισέλθει στο κτίριο.

Οι συμβασιούχοι του δήμου Κέρκυρας έχουν προχωρήσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες, σε κατάληψη του αμαξοστασίου του δήμου στον Πέλεκα, ενώ τα σκουπίδια έχουν αρχίσει στην Κέρκυρα να σχηματίζουν «βουνά», με τη δυσοσμία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, να γίνεται πλέον αισθητή σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές του νησιού.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίεςκ και έχουν πάρει παρατάσεις.

Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ

Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.

Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:

Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.

Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.

Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Όλοι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.

Διαβάστε επίσης: «Χτύπησε» ξανά ο ρασοφόρος – Τον συνέλαβε η αστυνομία