Σε πανικό η Άγκυρα από τον αποκλεισμό του Κατάρ

 

Oι ραγδαίες εξελίξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν προκαλέσει πανικό την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία.

Χθες το βράδυ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανιού, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι και επικεφαλής αντιπροσωπειών ξένων χωρών μίλησε για “παιγνίδια που παίζονται”:
“Εδώ παίζεται ένα παιγνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποίος βρίσκεται πίσω από αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις. Για ποίο λόγο άραγε δεν είχε ενημερωθεί η Άγκυρα;

Προφανώς διότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκία με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Μάλιστα πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ ενώ αναμενόταν ή μετάβαση των τουρκικών μονάδων που θα υπηρετούσαν εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν – Έξαλλος ο Σουλτάνος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποσύρει η Γερμανία τα στρατεύματά της από το Ιντσιρλίκ

ΑΚΟΜΗ: Σε πλήρη απομόνωση το Κατάρ – Ανεπιθύμητοι οι πολίτες του και στο Ντουμπάι!