“Χέρι – χέρι” Γερμανία και Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής

“Θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία” και θα μιλήσουμε με “μία φωνή”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει ως Πρόεδρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν “κοινή οπτική” για τα θέματα της Συνόδου, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, το Brexit και το εμπόριο, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Όσον αφορά το εμπόριο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στους φόβους των πολιτών σχετικά με την απορύθμιση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Όπως πρόσθεσε, η Ευρώπη πρέπει να είναι “ανοιχτή” στις ελεύθερες ανταλλαγές, αλλά να σέβεται ορισμένους κανόνες, να γίνει “άνοιγμα” σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά “λελογισμένο”.

Η ΕΕ χρειάζεται να διενεργεί ελέγχους στις ξένες επενδύσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο για ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Προσερχόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών της ΕΕ, ο Μακρόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά χρειάζονται περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους “διότι άλλοι δεν σέβονται τους κανόνες”.

Merkel: Θέλουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα για το Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθούν σε καλό πνεύμα, αλλά πρόσθεσε πως η έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση του μέλλοντος των υπολοίπων 27 μελών της ΕΕ.

“Φυσικά θα διεξαγάγουμε γρήγορες διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε εντατικές συνομιλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να κρατήσουμε μαζί τις 27 χώρες της ΕΕ”, δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε.

Μέι: Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση της Βρετανίας για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών

H πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η χώρας της σκοπεύει να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, κατά τη διαδικασία του Brexit.

Η κ. Μέι εξέφρασε την ικανοποίησή της για την “πολύ εποικοδομητική” εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, που, όπως είπε, θα καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα χτιστεί η μελλοντική σχέση της Μ. Βρετανίας με τους “φίλους” και “συμμάχους” της ΕΕ. Η βασική προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που μένουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών που μένουν στη Μ. Βρετανία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα θα παρουσιάσει στους 27 ηγέτες της ΕΕ την πρόταση της Μ. Βρετανίας για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Εξάλλου, σχετικά με την τρομοκρατία, που είναι μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, η κ. Μέι ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσει ο εξτρεμισμός και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχρολουσία Ρέγκλινγκ: Πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα για να πάρετε τη δόση!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ινστιτούτο Peterson: Δημοσιονομικός «ζουρλομανδύας» η απόφαση του Eurogroup

ΑΚΟΜΗ: Η στιγμή της έντασης όταν ρίχνουν νερά και καφέδες στον Πατούλη