Ψυχρολουσία περιμένει την Ελλάδα για το χρέος στο Eurogroup

Διαψεύδονται οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν διατίθενται να βοηθήσουν τη χώρα με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων και να περιοριστεί η επιβάρυνση εξυπηρέτησης του χρέους επί του ΑΕΠ.

Σχετικά για το θέμα τις πληροφορίες έφερε στο φως της δημοσιότητας το Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίστηκε απίθανο το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για το προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα «καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν ουσιαστικά ευκολότερους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης προκειμένου να βελτιώσουν την εξέλιξη του χρέους».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ΕΚΤ δεν θα λάβει υπόψη της τις δημοσιονομικές συνέπειες για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις πολιτικές που ακολουθεί προσθέτοντας ότι τυχόν υπερβολική έμφαση στην ένταξη χωρών στο πρόγραμμα θα ήταν λανθασμένη.

Την εικόνα αυτή περιέγραψε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ ζητώντας να μην υπάρξει σύνδεση του ζητήματος του χρέους με αυτό της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια συζήτηση νομισματικής πολιτικής, και το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την Ευρωομάδα και θα εξετάσει και θα αποτιμήσει το ζήτημα αυτό βάσει των κανόνων μας.

Ασφαλώς δεν θα αποτελέσουμε μέρος του πολιτικού δούναι και λαβείν στο Eurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας, επίσης, στο Bloomberg τη Δευτέρα.

Στη συνέντευξη αυτή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο για να συζητηθεί το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί το ελληνικό κρατικό χρέος, ο Κερέ κάλεσε τους υπουργούς να καταλήξουν σε μια λύση που θα ωθούσε τους επενδυτές και τους καταθέτες να επιστρέψουν.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι το κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες τον Ιούλιο.

«Τρέφω τη μεγάλη ελπίδα, και η ΕΚΤ ελπίζει σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτή θα είναι η καταληκτική συνάντηση», σημείωσε ο Κερέ.

Διαβάστε ακόμα: Έχει δίλημμα ο Τσίπρας – Έκτακτο υπουργικό το μεσημέρι ενόψει Eurogroup